Mitől híznak el a gyermekek?

Infostart
2008. március 12. 13:24
A legfrissebb felmérések alapján az elhízott gyermekek száma meghaladja az éhezőkét a világban - hangsúlyozta az InfoRádiónak az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője.

Az egyesület csatlakozott a "Mi kerül a tálcára? - avagy így hízik el gyermekünk" elnevezésű nemzetközi fogyasztóvédelmi akcióhoz, ami szeretné elérni a káros élelmiszereket reklámozó hirdetések betiltását reggel 6 és este 9 óra között.

Dömölki Lívia élelmiszer-szakértő az InfoRádióban elmondta: Magyarország mellett a világ 136 országában végzik el a felmérést arról, hogy mennyire hat a gyermekekre az sok szempontból egészségtelen élelmiszerek reklámozása.

Több felmérés ugyanis azt támasztja alá, hogy a világban már 10 százalékkal több elhízott gyermek él, mint alultáplált. Az elhízottság ráadásul nem feltétlenül egyenlő a túltápláltsággal, hiszen a túlsúlyos gyermekek nem feltétlenül tápanyagban gazdag élelmiszerektől híznak el, hanem olyanoktól, amelyeknek magas a zsír- vagy a cukortartalma.

Gyakran ugyanis "üres kalóriát" esznek, például cukorkát, amely tápanyagot nem tartalmaz, csak keményített növényi zsírt, úgynevezett transzzsírt. Ez ráadásul növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét is. Az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagokat azonban nem kapja meg a szervezet.

Az egyesület célja, hogy elérjék az általuk egészségtelennek mondott élelmiszerek reklámozásának korlátozását. Dömölki Lívia hozzátette: azt akarják, hogy reggel 6 és este 9 óra között a televíziók ne sugározhassanak ilyen hirdetéseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást