Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kimaradnak a statisztikából a vízbefúlt gyerekek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meg sem jelenik a statisztikákban, mégis a fulladás a leggyakoribb halálozási ok a kiskorúak körében Ázsiában - derült ki az UNICEF legutóbbi felméréséből. Az ENSZ gyermekszervezete csaknem 2,5 millió ember megkérdezésével végzett kutatást Bangladesben, Kínában, Thaiföldön, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken. Kiderült, hogy az 1-17 év közötti korosztályban baleset következtében halnak meg a legtöbben, és a balesetek fele fulladásos halállal végződik.

"A vízbe fúlt gyermekek holttestét általában nem viszik kórházba, az esetek túlnyomó többsége ezért kimarad a gyermekhalálozási statisztikákból" - mondta Michael Linnan kutatásvezető. Az UNICEF becslése szerint évente 240 ezer gyermek hal meg így a vizsgált területen, Ázsia csendes-óceáni régiójában.

A legnagyobb probléma, hogy a több ezer kilométer hosszú partszakasz és belső vízi út mentén élő népesség jelentős része nem tud úszni. Ráadásul rendszeresen pusztítanak tájfunok és a monszun okozta áradások, ami még inkább indokolttá tenné, hogy minél többen tegyenek szert vízi jártasságra.

Az úszásoktatás olyan, mint a védőoltás

Ez a legfőbb feladat Linnan szerint. A kutatást az Alliance for Safe Children elnevezésű amerikai segélyszervezettel közösen végezték, amely Bangaldesben már 23 ezer gyermek számára szervezett úszásoktatást. "Olyan ez, mint a védőoltás. Életre szóló védettséget szerez, aki megtanul úszni" - mondta az UNICEF munkatársa. Hozzátette: az is fontos, hogy a kormányok felhívják a figyelmet arra, hogy jobban oda kell figyelni a kisgyerekekre, amikor vízközelben vannak.

Az utóbbi években gyorsan csökkent a fertőző betegségek következtében meghalt gyerekek száma Ázsiában, főleg a javuló oltóanyag-ellátásnak és a jobb táplálkozásnak köszönhetően. Egyéves kor alatt ugyan még mindig az ilyen betegségek jelentik a legnagyobb veszélyt, afelett viszont már a balesetek - mutatta ki a vizsgálat.

A vízi balesetek után a második helyen a halálos közúti balesetek következnek. Ez tizenéves korban a leggyakoribb, különösen Laosz vagy Kambodzsa permanens káosz sújtotta útjain, vagy Vietnamban, ahol a motorkerékpár az elsőszámú közlekedési eszköz és csak tavaly december óta kötelező a bukósisakot viselni.