Ha függőségre hivatkozik a tolvaj, megúszhatja a börtönt

Infostart
2008. március 12. 07:10
Megúszhatják a börtönt azok a betörők és tolvajok, akik azért lopnak, mert gyógyszer-, szerencsejáték- vagy alkoholfüggők, és szenvedélybetegségük kielégítéséhez van szükségük a zsákmányra. A legújabb brit irányelvek szerint ők még akkor sem kerülnek rács mögé, ha idős embereket támadnak meg.

A Lord Phillips főbíró által elnökölt tanács, amely ítélkezési irányelveket dolgoz ki, arra hívta fel a taláros testületek figyelmét, hogy az ítélethirdetéskor vegyék figyelembe az elkövetők esetleges függőségét, és enyhítő körülményként számítsák be a "kétségbeesésből vagy szükségből" elkövetett bűncselekmények esetében.

Nem minden "kétségbeesett" bűnöző úszhatja meg persze a börtönt, csak a zsebtolvajok, valamint a nyilvános intézményeket - boltokat, orvosi rendelőket, templomokat - kifosztó betörők. Azonban náluk is mindig mérlegelni kell az emberi körülményeket az ítélet meghozatalakor.

Rekordszámú bűnöző rács mögött

Az ellenzéki konzervatívok szerint az irányelvek ismét azt bizonyítják, hogy a kormányzat nyomást próbál gyakorolni a bíróságokra, hogy alternatív büntetéseket szabjanak ki, mert a börtönök reménytelenül túlzsúfoltak a szigetországban.

A rabok száma először haladta meg a 82 ezret, és naponta 80 embert bocsátanak szabadon idő előtt, csak, hogy csökkentsék a zsúfoltságot.

Nick Herbert, a tory árnyékkormány igazságügyi minisztere szerint az embereket fel fogja háborítani, ha profi tolvajok megússzák közmunkával - csak, mert megesküsznek, hogy a függőségük "kényszerítette" őket lopásra. "A büntetésnek a bűtől kell függenie, nem pedig a börtönök kapacitásától" - hangsúlyozta.