Kutyamészárlással bíztak meg egy céget

InfoRádió / MTI
2008. március 7. 06:40
A veszettség elleni harc jegyében megkezdődött a kóborkutyairtó -program, amelynek keretében százezernél is több ebet mérgeznek Szrinagárban meg, az indiai Kasmír fővárosában.

Állatjogi szervezetek illegálisnak tartják az akciót, és leállítása érdekében azt tervezik, hogy bírósághoz fordulnak.

"A kóbor kutyák nagy gondot okoznak, és már az embereket is veszélyeztetik" - nyilatkozott Rijáz Ahmad, a szervezési feladataokat végző tisztviselő a szrinagári közegészségügyi hatóság munkatársa.

A veszettség szinte burjánzik Indiában. Az országban több millió kóbor kutya él, szeméttelepek és mészárszékek környékén gyakran falkákba verődve. A kóbor kutyák gyakran rontanak rá emberekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Indiában halnak meg a legtöbben - évente nagyjából 35 ezren - veszett állatok miatt.

Állatvédő aktivisták és több közegészségügyi szakértő szerint viszont a terv erősen túlzó. Állításuk szerint a kasmíri nagyvárosban tavaly regisztrált 1.341 kutyaharapásból csupán két eset végződött halállal.

"Ha a mészárlással megbízott önkormányzati cég nekifog az akciónak, akkor azonnal bepereljük, mert a mérgezés ellentétes az állatokkal való kegyetlenséget tiltó törvénnyel" - mondta a Dzsavaíd Ikbál Sah, a szrinagári Állatkínzás-ellenes Társaság vezetője.