eur:
393.17
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kopernikuszi fordulat a Vatikánban

Csaknem négy évszázaddal azután, hogy eretnekség vádjával a Vatikán bíróság elé állította a neves tudóst, Galileit, most azt tervezi, hogy a csillagász-matematikus-fizikus tudományos munkájához méltóan zárja le a rehabilitálását: egy emlékművet állít számára a Vatikán falain belül.

A tervek szerint az emlékmű a Vatikán kertjében kap helyet, nem messze attól az épülettől, ahol Galileit 1633 bebörtönözve várta az ítéletét.

A tudóst eretnekséggel vádolták, amiért figyelme a geocentrikus világkép helyett a heliocentrikus felé fordult. Galilei ráadásul a kopernikukszi tanokat nem csak matematikai eszközként hirdette, hanem valóságként.

Bár VIII. Orbán pápa és az inkvizíció engedélyével jelentette meg 1632-ben a Párbeszédek: a két legnagyobb világrendszerről, a ptolemájosziról és a kopernikusziról című művét, később a hagyományos elmélet bemutatásának stílusa miatt több támogatóját elvesztette, köztük a pápa jóindulatát is.

Az egyház 1633-ban perbe fogta. Bár az eretnekeknek halálbüntetés jár, megmaradt jóakaróinak köszönhetően életfogytiglani házi őrizetre ítélték. Emellett az eretnek tanai visszavonására kötelezték, és betiltották a Párbeszédek című művét.

Galilei a Föld mozgására vonatkozó tanait az elvárásnak megfelelően vissza is vonta a per során, de a legenda szerint eközben végig azt mondta: "Eppur si Muove!", azaz "Mégis mozog!".

A Pápai Tudományos Akadémia elnöke, Nicola Cabbibo elmondta: az egyház le akarja zárni a Galilei-ügyet, és nem csak a neves tudós előtt akar hódolni, hanem a hit és a tudomány jó kapcsolatát is ki akarja fejezni. Az emlékmű magánadományozók segítségével épül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×