Soványabbak lesznek, akik kevesebbet néznek tévét

Infostart
2008. március 4. 21:30
Segíthet a gyerekeknek lefogyni, ha a szülők csökkentik a televíziózást és a számítógép-használatot - derül ki egy amerikai kutatásból.

A buffalói egyetem kutatói hetven, négy és hét év közötti gyermeket vontak be a felmérésbe. A gyerekek mindegyike a túlsúlyos kategóriába tartozott a testtömeg-index alapján, és egy héten legalább 14 órát töltöttek tévézéssel vagy számítógépezéssel.

Ezt követően két csoportba osztották őket: az egyikbe tartozók folytathatták a tévézést és a videojátékok használatát korlátlanul, míg a másik csoport tagjainál felére korlátozták a képernyő előtt töltött időt.

A szülőknek a kutatás vezetői meghagyták, hogy egyéb ösztönzőket is alkalmazhatnak, hogy elcsalják a gyerekeket a tévé és a számítógép elől. A több szabadidő ugyanakkor nem eredményezte közvetlenül, hogy azt a gyerekek sportolásra használták fel.

A gyerekeket két éven keresztül figyelték a kutatók, és a felmérés végén megállapították, hogy akik esetében korlátozták a tévézést és a videojátékok használatát, tíz százalékkal kevesebb lett a testsúlyuk, mint a másik csoportba tartozóknak.

"Bár a változás szerénynek mondható, az figyelemre méltó, hogy egy egyszerű beavatkozás is milyen hatással lehet, és mennyire csökkentheti a népességben az elhízottak számát" - mondta a kutatás vezetője, Leonard H. Epstein.