eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Döntött a bíró: "Vegyen a feleségének rózsát!"

Arra kötelezett egy iráni bíróság egy férfit, hogy 124 ezer szál rózsát vegyen a feleségének hozományként - ahogyan megígérte, de elfelejtette teljesíteni.

Az asszony azért fordult a bírósághoz, mert "hihetetlenül zsugori" férje még egy kávéra sem hívta meg - számolt be az ügyről az E'temad című iráni lapra hivatkozva a BBC.

Az iráni törvények szerint a feleség a házasság alatt bármikor, illetve váláskor is kérheti a hozományt - az úgynevezett mahrt - amely az asszony tulajdonát képezi, és azt tehet vele, amit csak akar.

A mahr része a házassági szerződésnek, és nélküle a házasság nem is érvényes.

Az iráni lap által Hengamehként azonosított asszony tíz éve él házasságban, és úgy döntött: mind a 124 ezer szál rózsát kéri, hogy megbüntesse zsugori férjét. A bíróság neki adott igazat, és arról is gondoskodott, hogy a férj fizessen: lefoglalta ugyanis a lakását, amelyet addig nem kap vissza, amíg meg nem veszi a feleségének a rózsákat.

"Alig házasodtunk össze, kénytelen voltam rájönni, hogy Sahin rettenetesen zsugori. Ha beültünk valahova, még a kávémat sem volt hajlandó kifizetni" - panaszkodott az asszony a lapnak.

A férj hiába védekezett azzal a bíróság előtt, hogy naponta legföljebb öt száz rózsát tud venni a feleségének, akit azzal vádolt, hogy "milliárdos barátai" ötletére követel tőle ilyen töménytelen mennyiségű virágot.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy ez nem indok, így a férfi addig nem kaphatja vissza 11,3 millió forintot érő lakását, amíg meg nem veszi a rózsákat. Egy száz rózsa Teheránban 350 forintba kerül.

Iránban általában arany ékszert vagy ingatlant ajándékoz a férj hozományként a feleségének. Aki nem gondoskodik mahrról, akár börtönbe is kerülhet.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×