"A cápa összekapcsolja az embert az élelemmel"

Infostart
2008. március 4. 05:40
Nem hajlandó abbahagyni a cápák közé vezető turistautakról annak az amerikai irodának a vezetője, amelynek egyik utasát halálos cápatámadás érte a Bahamáknál. A 49 éves osztrákok hiába mentették ki a ragadozóktól hemzsegő vízből, belehalt a vérveszteségbe.

Néhány évvel ezelőtt Denise Herzing minden reggel kihajózott a sziget partjainál, hogy gyönyörködjön a delfinekben. Akkor még szinte nem volt cápa a Bahamák védett öbleiben - ma viszont már eltűntek a delfinek, és átadták a helyüket a tenger félelmetes ragadozóinak.

A Floridai Atlanti Egyetem professzora, s vadon elő delfinekkel foglalkozó projekt kutatója szerint ezért a turistairodák a hibásak, amelyek cápaetetéssel, ketrec nélküli merüléssel csábítják a borzongásra vágyókat.

"A cápaetetés megváltoztatta a ragadozók viselkedését. Ez olyan, mint ha a medvéket etetnék a Yellowstone Parkban - a vadállatok összekacsolják az embert az élelemmel, agresszívebbek lesznek és veszélyesebbek az ember számára" - állítja a kutató.

A cápák közé tett kirándulás a múlt hét végén tragikus véget ért: egy 49 éves osztrák férfit megtámadta és megharapta az egyik tengeri ragadozó. A Miami-Dade megyei halottkémi hivatal jelentése szerint a bécsi jogász elvérzett, halálát tragikus balesetnek nyilvánították.

Floridában már 2001-ben betiltották a cápaetetést - a turistákat az a Bahamákra csábítják, ahol ez a tevékenység megengedett. Markis Groh halálát valószínűleg egy tigriscápa okozta, amelyik a csalit akarta bekapni, de véletlenül a férfi lábát kapta el.

Aggódnak a cápavédők

A bahamai hatóságok, amelyek attól tartanak, hogy a tragikus kimenetelű baleset negatív reklámot jelent, bevonhatják a ketrec nélküli merülést kínáló Jim Abernethy engedélyét - ám már a lehetőség is aggodalommal tölti el a víz alatti fényképezés szerelmeseit.

A sharksavers.org internetes honlapon máris aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a bahamai búvárszövetség akadályozza meg a jelenlegi rendszer módosítását és a szigorítás bevezetését.

A tavaly alapított nonprofit szervezet azokat a búvárokat tömöríti, akik "mélységesen aggódnak a környezetért, az óceánokért és különösen a cápákért" Elismerik, hogy a ketrec nélküli merülés a cápák közé veszélyekkel jár, de úgy vélik, hogy nem kell "túlreagálni egyetlen tragikus incidenst".

Ráadásul ez a fajta tevékenység sokkal kevesebb halálos áldozattal jár, mint a többi extrém sport, például a hegy-, illetve sziklamászás - állítják. Valójában Groh volt a cápaetetés első áldozata.

Rob Stewart, aki dokumentumfilmet készített erről a sportról, maga is Abrenethy védelmére sietett. "A ketrec nélküli merülés a legjobb mód arra, hogy megértsük ezeket az állatokat. Az az igazság, hogy a cápák nem tekintik zsákmánynak az embert, nem vadásznak rájuk. Ez az eset is azt bizonyítja, hogy a cápának esze ágában sem volt felfalni a búvárt" - nyilatkozta a dokumentumfilmes.