eur:
393.13
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Nem szeretik a munkaadók a kövéreket

A túlsúly nem csupán egészségügyi kockázatokat rejt, de ártalmasan befolyásolhatja a szakmai karriert is - derült ki egy kutatásból, amelyet az egyre komolyabb súlyproblémákkal küzdő Egyesült Államokban végeztek.

Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a túlsúlyosak aránya a népességen belül. A detroiti Wayne Állami Egyetem kutatói ezért áttekintették az elmúlt 25 évet, hogy kiderítsék: azonos eséllyel indulnak-e a túlsúlyos emberek a munkaerőpiacon.

A kutatók 25 különböző vizsgálat eredményét vetették össze, és megállapították, hogy a kereskedelemben hátrányba kerülnek a túlsúlyosak, míg a menedzseri pozíciók odaítélésekor a kövérségnek kisebb a szerepe.

A kövérséghez egy sor sztereotípia járul, így egy munkahely betöltésekor az emberek megítélését befolyásolja a jelentkező testalkata - összegezte a kutatást vezető Cort Rudolph, aki emlékeztetett arra, hogy mind a 25 vizsgálatból az derült ki, hogy a túlsúlyosakat negatívabban ítélik meg a munkahelyeken, mint a normális testalkatú kollégákat.

A legnagyobb hátrányt a túlsúlyosak a munkaerő felvételnél szenvedik el, legkevésbé pedig az előléptetéskor. Ez azonban nem lepte meg a kutatókat, hiszen tudták, hogy a kövéreket általában lustának, felületesnek, rendetlennek, fegyelmezetlennek és önuralommal nem rendelkezőnek tartják az emberek.

Ráadásul azt is tény, hogy a kövérség egy sor egészségügyi problémát okoz, vagyis az ilyen emberek gyakrabban kényszerülnek betegállományba, és ez is megfontolásra készteti a munkaadókat - tette hozzá Rudolph, aki a kutatás eredményéről áprilisban számol majd be egy San Franciscó-i pszichológuskonferencián.

A kutató azonban egy jó hírrel is szolgálhat a túlsúlyosak számára: a velük kapcsolatos előítéletek ugyanis a munkaadó cég méretével arányban csökkennek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×