Nem szeretik a munkaadók a kövéreket

Infostart
2008. március 3. 21:10
A túlsúly nem csupán egészségügyi kockázatokat rejt, de ártalmasan befolyásolhatja a szakmai karriert is - derült ki egy kutatásból, amelyet az egyre komolyabb súlyproblémákkal küzdő Egyesült Államokban végeztek.

Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a túlsúlyosak aránya a népességen belül. A detroiti Wayne Állami Egyetem kutatói ezért áttekintették az elmúlt 25 évet, hogy kiderítsék: azonos eséllyel indulnak-e a túlsúlyos emberek a munkaerőpiacon.

A kutatók 25 különböző vizsgálat eredményét vetették össze, és megállapították, hogy a kereskedelemben hátrányba kerülnek a túlsúlyosak, míg a menedzseri pozíciók odaítélésekor a kövérségnek kisebb a szerepe.

A kövérséghez egy sor sztereotípia járul, így egy munkahely betöltésekor az emberek megítélését befolyásolja a jelentkező testalkata - összegezte a kutatást vezető Cort Rudolph, aki emlékeztetett arra, hogy mind a 25 vizsgálatból az derült ki, hogy a túlsúlyosakat negatívabban ítélik meg a munkahelyeken, mint a normális testalkatú kollégákat.

A legnagyobb hátrányt a túlsúlyosak a munkaerő felvételnél szenvedik el, legkevésbé pedig az előléptetéskor. Ez azonban nem lepte meg a kutatókat, hiszen tudták, hogy a kövéreket általában lustának, felületesnek, rendetlennek, fegyelmezetlennek és önuralommal nem rendelkezőnek tartják az emberek.

Ráadásul azt is tény, hogy a kövérség egy sor egészségügyi problémát okoz, vagyis az ilyen emberek gyakrabban kényszerülnek betegállományba, és ez is megfontolásra készteti a munkaadókat - tette hozzá Rudolph, aki a kutatás eredményéről áprilisban számol majd be egy San Franciscó-i pszichológuskonferencián.

A kutató azonban egy jó hírrel is szolgálhat a túlsúlyosak számára: a velük kapcsolatos előítéletek ugyanis a munkaadó cég méretével arányban csökkennek.