eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Minden eddiginél többet tudhatunk meg az élelmiszerekről

A közösség országaiban több és jobban olvasható információ lesz az élelmiszerek címkéin, ha életbe lép egy új európai uniós rendelet. A tervezet szerint a csomagoláson kötelező lesz feltüntetni az adott termék tápanyag-összetételét, az ajánlott beviteli mennyiségeket, az esetleges allergén anyagokat, illetve a mostaninál sokkal pontosabb származási helyet - mindezt legalább három milliméteres betűkkel. A rendelet hatálya kiterjedne a közétkeztetésre és a kiszállított készételekre is.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértői bizottságának vezetője a rendelet szükségességét indokolva kijelentette: hiába mondják egy embernek, hogy egyen kevesebb zsírt vagy szénhidrátot, ha az élelmiszeren nem találja meg a döntéshez nélkülözhetetlen információkat.

Dömölki Lívia az InfoRádióban hozzátette: egy 2005-ös európai felmérés szerint az emberek többsége szeretné látni az élelmiszereken a tápérték-jelölést.

Szerintem fel kell tüntetni például, hogy 100 gramm élelmiszerben mennyi a zsír, mert akkor össze tudom hasonlítani a termékeket - jegyezte meg a szakember.

Az élelmiszer-szakértő közölte: éles vita zajlik a betűméretről, a civil fogyasztóvédők azt szeretnék, hogy minimum 3 milliméteresek legyenek a betűk, és a kontraszt könnyítse meg az olvasást, például ne sárga szöveg legyen fehér alapon. Az előállítók szerint ugyanakkor legfeljebb 2 milliméteres betűkkel fér rá minden a csomagolásra.

Újdonság, hogy a rendelet vonatkozna a közétkeztetésben felszolgált és a kiszállított készételekre is, általánosságban pedig a származási hely eddiginél pontosabb megjelölésére kötelezné a gyártókat.

Dömölki Lívia azt reméli, hogy a kormányközi egyeztetések lezárulta után már idén megszületik a rendelet, amely ezután az Európai Parlament elé kerülhet. Utána még időt kell biztosítani a cégek felkészülésére is, mert különösen a kis- és közepes vállalkozók számára jelenthet problémát a tápanyagérték megállapítása.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×