Fia fogának köszönheti a látását

Infostart
2008. február 28. 21:21
Ismét lát egy két évvel ezelőtt megvakult ír férfi, miután az orvosok a fia fogát ültették a szemüregébe.

Az Írország nyugati részén élő 57 éves Bob McNichol 2005 novemberében vesztette el a látását, amikor egy újrahasznosító üzemben a szemébe fröccsent a forró, folyékony alumínium.

A férfi azt hitte, hogy hátralévő életében már nem tér vissza a látása, de hallott egy különleges műtéti eljárásról, amelyet egy angliai szemklinikán végeznek. A hatvanas években Olszországban kikísérletezett módszer lényege, hogy egy mesterséges szaruhártyát ültetnek be a páciens szemébe, annak támaszát pedig a beteg fogából és az állkapocscsont egy darabjából faragják ki.

Bob McNichol esetében fia, a 23 éves Robert egyik fogát és állkapcsának egy darabját használták fel az orvosok. A férfi jobb szemüregét - amely a baleset során roncsolódott - helyreállították, ebbe helyezték el a fog egy darabját, a fogba fúrt lyukba került a szaruhártya.

Az első operáció tíz, a második öt órán keresztül tartott, és sikeresnek mondható, mivel a férfi már képes a környezetében lévő tárgyakat észrevenni, vagyis segítség nélkül boldogul, sőt, még tévézni is tud.