Önnek vannak kreatív álmai?

InfoRádió / MTI
2008. február 26. 21:10
Sokszor írtak már arról, hogy az álmok ösztönözhetik a kreatív embereket, ezt azonban most ismét megerősítette két német szakember tanulmánya. Kiderült: kreatív álmaik a pozitív beállítotságú és a külvilágra nyitott embereknek vannak.

Michael Schredl, a mannheimi mentálhigiénés központ alváslaboratóriumának igazgatója és Daniel Erlacher, a heidelbergi egyetem empirikus kutatásokkal foglalkozó csoportjának vezetője közös munkájában ismételten arra mutatott rá, hogy az álmok "a kreativitás kulcsát" jelentik. A két tekintélyes kutató annak járt utána, hogy az álmok - jobban mondva bizonyos álmok - mennyire befolyásolják a lakosság "ébrenléti" kreativitását.

A vizsgálattal összefüggésben csaknem 500, pszichológiát tanuló egyetemi hallgató vállalkozott arra, hogy kitölt egy, az álmaival kapcsolatos kérdőívet. Az önkénteseket mindenekelőtt álmaik tartalmáról kérdezték, illetve arról, hogy az álmok mennyire befolyásolják cselekvéseiket.

A válaszokból egyértelműen kitűnt, hogy az álmok ösztönzik a kreativitást. A velük való "játszadozás", az álmok megvalósítására irányuló törekvés nagy szerepet játszik a megkérdezettek életében, céljaik megvalósításában. Azt pedig, hogy ilyen jellegű álmaik hetente legalább egyszer vannak, azt csodálatosnak, egyben ösztönzőnek nevezték.

A szakértők szerint a rémálmokkal szemben az úgynevezett "kreatív álmoknak" kiemelkedő szerepe van a mindennapi élet alakításában. Legyen szó akár művészi álmok megoldásáról, akár a mindennapi élettel kapcsolatos problémák megoldásáról, egyértelműen bizonyítottá vált: a kreatív álmok pozitív hatással vannak az ébrenlétre.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy az úgynevezett kreatív álmok gyakorisága jelentős mértékben függ az álmodók személyiségétől, illetve nyitottságától is. Úgynevezett kreatív álmaik mindenekelőtt a pozitív beállítottságú és a külvilágra nyitott embereknek vannak, akik úgy érzik, hogy "a mesét valóra kell váltani."

A tanulmány szakértői a sikereken felbuzdulva egyben új programot hirdettek. Most mindenekelőtt azt igyekeznek kutatni, hogy miként lehet a "kreatív álmokat" mesterségesen elősegíteni.