Megfelelő étrenddel leküzdhető a hiperaktivitás

Infostart
2008. február 26. 07:00
Norvégiában már évtizedek óta elfogadott, nemzetközi orvosi körökben azonban még mindig vitatják annak a speciális diétának a jelentőségét, amelyet figyelemzavarral járó hiperaktív gyermekeknek ajánlanak.

Az észak-európai országban a '90-es évek derekán alkalmazták azt a speciális diétát, amellyel hiperaktív gyermekeket akartak gyógyítani. A betegeknek a többi mellett a tejet és a gabonát kellett elhagyniuk az étrendjükből.

Elsőként 23, négy és tizenegy év közötti gyermeket vontak be a kísérletbe, amelyhez egy oslói tudós, Karl Ludvig Reichelt elmélete adott alapot. Eszerint az emésztési rendellenességek nehézkessé teszik más problémák leküzdését is, ebből pedig következik, hogy a kazein, azaz a tejben lévő fehérje mentális problémákat okoz.

A kutatásba bevont gyermekek vizeletében a kutatók egy fehérjetípusból, a peptidekből a normálisnál jóval többet fedeztek fel. A speciális diéta után 22 gyermek szülei úgy vélték, gyermeküknél javulás állt be.

Egy édesanya, dicsérve azt az eredményt, amelyet a családja életében hozott az eljárás, elmondta: csecsemőkorú gyermekének viselkedésében akkor jelentkeztek először a problémák, amikor elkezdett szilárd ételt enni.

Cristoffernél egymást követték a passzív és a hiperaktív viselkedési formák, egészen addig, amíg étrendjéből bizonyos élelmiszerek teljes egészében eltűntek.

Volt olyan, a vizsgálatban részt vevő gyermek, akinél már néhány nap alatt érzékeltek javulást a szülők.

Azt már korábban is kimutatták a tudósok, hogy a peptidek mennyiségét bizonyos betegségtípusoknál jelentősen csökkenteni kelle, a többi mellett az autizmusban vagy a skizofréniában szenvedőknél.

Ennek ellenére a kezelési mód még vitatott a orvostársadalomban.