Manapság már a gyermekek is anyagiasak

Infostart
2008. február 26. 20:20
A mai gyermekek túlságosan anyagiasak, és az emberi értékeknél sokkal fontosabbak számukra a hétköznapi tárgyak - figyelmeztette a hívőket Nagy-Britannia legfőbb egyházi vezetője, Canterbury érseke.

Rowan Williams szerint a gyermekeknek sokkal inkább az emberi értékeket kellene becsülniük magukban és társaikban, és nem azt, hogy ki milyen tárgyakat birtokol. A fogyasztói társadalom korában ugyanis a gyermekek értékrendjét is egyre inkább az anyagi javak köré szerveződő versengés határozza meg.

Az érsek állításával sokan egyetértenek. Egy brit felmérés szerint a felnőttek 89 százaléka úgy érzi, hogy a gyermekek mostanában sokkal anyagiasabbak, mint a korábbi generációkhoz tartozók voltak. Az emberek abban is egyetértettek, hogy a televízió, valamint a reklámok rossz hatással vannak a fiatalokra.

Az érsek nyilatkozatában bírálta azokat a szülőket is, akik kevés, vagy nem megfelelő szerepet játszanak gyermekeik életében.

Ezzel a véleményével sincs egyedül az anglikán egyház vezetője. A megkérdezettek ugyanis a felmérés szerint úgy gondolják: a gyermekeknek sokkal inkább a szülők útmutatására van szükségük, mint napjaink sztárjainak példamutatására.

A felnőtt szerepeket a gyermekeknek saját szüleiktől kell elsajátítaniuk, és nem például az alultáplált modellektől, a drogozó rocksztároktól vagy az irracionálisan gazdag futballistáktól kell ellesniük.