A kórházak a parkolásból is gazdagodnak

Infostart
2008. február 26. 08:45
Nem kevés pénzzel "vágják meg" a nagy-britanniai kórházak az autóval érkező látogatókat. Egy év alatt összesen több mint 100 millió fontos (35 milliárd forint) bevételre tesznek szert a parkolási díjakból.

Ha csak a walesi és az angliai adatokat tekintjük, akkor is 102,3 millió fontot hagytak az emberek tavaly a kórházak parkolóóráiban. Sokak szerint felháborító, hogy a rokonaikhoz érkező látogatóknak egy órányi parkolásért 4 fontot (1.400 forint) kell fizetniük.

Ráadásul sok kórház a város szélén van, olyan helyen, ahol a tömegközlekedés sem túl fejlett, így nincs sok választása az oda érkezőknek.

Egyedül a Southampton University Hospital egy év alatt 1,4 millió fontot (majdnem félmilliárd forint) szedett be az autósoktól.

Sok helyen a parkolók üzemeltetését magánvállalkozókra bízzák, ezt a gyakorlatot szintén számos bírálat éri, mondván: nem fér össze a közszolgáltatással.

Az intézmények közül több azzal érvelt, hogy a parkolásból befolyt összeget a kórház, azon belül is a kórtermek infrastruktúrájának fejlesztésére fordítják.