A jövő elkezdődött: itt a lila és narancssárga karfiol

InfoRádió / MTI
2008. február 26. 07:04
Szivárványos karfiolt hozott forgalomba egy svájci cég. A zöldség rózsái a fehéren kívül zöld, narancssárga és lila színben pompáznak.

Andrew Coker, a karfiolt forgalmazó Syngenta cég képviselője szerint a szokatlan színösszeállítást nem genetikai módosítással, hanem több évtizedes hagyományos növénynemesítéssel érték él - olvasható a Daily Mail című brit lap honlapján.

Ízre a szivárványos karfiol semmiben nem különbözik hagyományos társaitól, annál inkább esztétikailag, hiszen a rózsák a főzés alatt sem színtelenednek el. Ám ami a legfontosabb, a zöldség szivárványos változatának egészségvédő tulajdonságai vannak.

A narancssárga rózsák a fehérszínűeknél 25-ször több bétakarotint tartalmaznak: a vegyületből a szervezetben bőrvédő A-vitamin képződik.

A lila színt az anthocyanin festékanyag jelenléte okozza, amely egyebek közt véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Narancssárga karfiolt néhány évvel ezelőtt a New York Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomásnak kutatói is sikerült előállítaniuk egy természetes növénymutáció révén. Brit kollégáik a narancssárgán kívül zöld karfiolt nemesítettek, ám a mostani eset az első, amikor a szivárványos zöldség kereskedelmi forgalomba kerül.

A nemesítők nem először változtatják meg a növények színét. Ki hinné, hogy a XVII. századig az európai fogyasztók a fehér, sárga és lila színű sárgarépát ismerték.

A ma természetesnek számító narancssárga változatot holland kertészek a királyi család tiszteletére nemesítették.

Az utóbbi néhány évben Nagy-Britanniában újból feltűnt a lila sárgarépa az ugyancsak lila burgonya, valamint a sárga paradicsom társaságában.