Milliárdokat pocsékolnak el az adófizetők pénzéből

Infostart
2008. február 25. 20:40
A Diana hercegnő halála ügyében most folyó vizsgálat összesen 10 millió fontba kerül majd - és ennek az összegnek a döntő részét az adófizetők állják.

A vizsgálat három évvel ezelőtti újrakezdése óta az eljárást hatmillió fontba (2,1 milliárd forintba) került, de a végösszeg várhatóan eléri majd a tízmillió fontot (3,5 milliárd forintot) - figyelmeztettek bírósági források.

Mohamed Fayed, akinek a fia Dianával együtt életét veszítette a tíz évvel ezelőtti balesetben, összesen 3 millió fontot fizet az ügyvédeinek. A Fayednek dolgozó jogászok csapatát Michael Mansfield vezeti, de részt vesznek a munkában az egyiptomi származású üzletember tulajdonában lévő Ritz ügyvédjei is Ian Croxford vezetésével - mindkét sztárügyvéd 575 fontos 201 ezer forintos) óradíjjal dolgozik.

A kormányzatot képviselő ügyvédek is hét számjegyű összeget kapnak - az adófizetők pénzéből. A londoni felsőbírósági - hivatalosan halottkémi - eljárás során a halottkém vezető tanácsadója az a Ian Burnett, aki 285 fontos órabére alapján összesen 335 ezer fontot keres majd. A londoni rendőrséget, illetve a külső elhárítást (MI6) és a külügyminisztériumot képviselő ügyvéd óradíja is eléri a 250 fontot.

Egy jól értesült forrás ráadásul azt is elárulta a brit ügyvédek szaklapjának, hogy a szokásoktól eltérően a felek nem átalánydíjban állapodtak meg. "Mivel a vizsgálattal kapcsolatban sok a bizonytalanság, mindenki úgy véli, hogy az óradíj megfizetése a legpraktikusabb" - állítja a neve elhallgatását kérő forrás.

Nagyobb baj, hogy egyre többen gondolják úgy: a vizsgálat idő- és pénzpocsékolás, ami nem jár majd megnyugtató eredménnyel.