Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Speciális, nőknek kifejlesztett biztonsági övet tesztelnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniában milliók sodorják veszélybe az életüket azzal, hogy nem használják a biztonsági övet az autóban.

A szigetországban az autók első ülésein 25, a hátsókon pedig 17 éve kötelező bekötni a biztonsági övet. Ennek ellenére tíz felnőttből három még mindig rendszeresen figyelmen kívül hagyja ezt az előírást.

Egyes számítások szerint az elmúlt negyedszázadban 60 ezer ember éltét mentette volna meg a biztonsági öv. A kötelező használat 1983. január 31-ei bevezetése óta 670 ezren szenvedtek súlyos sérülést az öv hiánya miatt.

A brit kormány már korábban kampányt indított a biztonsági felszerelés használatának népszerűsítéséért, ennek köszönhetően az autósofőrök és az anyósülésen utazók nagy többsége, majdnem 90 százaléka be is köti magát. A hátsó ülésen utazók azonban még gyakran elmulasztják ezt.

Nemrég egy brit cég bejelentette: kifejezetten a nők számára fejlesztette ki legújabb biztonsági övét. Az eszközt nem használók ugyanis a legtöbbször arra panaszkodnak, hogy az számukra kényelmetlen.

A helytelenül elhelyezett vagy lazán megkötött öv bizonyos esetekben legalább olyan súlyos sérüléseket okoz, mint maga a baleset. A nők kockázata ebből a szempontból nagyobb, az eszköz náluk még nagyobb bántalmakat okozhat. Az új fejlesztés egy S-alakú öv, amely kényelmesebb a nőknek, mint a hagyományos.