eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Speciális, nőknek kifejlesztett biztonsági övet tesztelnek

Nagy-Britanniában milliók sodorják veszélybe az életüket azzal, hogy nem használják a biztonsági övet az autóban.

A szigetországban az autók első ülésein 25, a hátsókon pedig 17 éve kötelező bekötni a biztonsági övet. Ennek ellenére tíz felnőttből három még mindig rendszeresen figyelmen kívül hagyja ezt az előírást.

Egyes számítások szerint az elmúlt negyedszázadban 60 ezer ember éltét mentette volna meg a biztonsági öv. A kötelező használat 1983. január 31-ei bevezetése óta 670 ezren szenvedtek súlyos sérülést az öv hiánya miatt.

A brit kormány már korábban kampányt indított a biztonsági felszerelés használatának népszerűsítéséért, ennek köszönhetően az autósofőrök és az anyósülésen utazók nagy többsége, majdnem 90 százaléka be is köti magát. A hátsó ülésen utazók azonban még gyakran elmulasztják ezt.

Nemrég egy brit cég bejelentette: kifejezetten a nők számára fejlesztette ki legújabb biztonsági övét. Az eszközt nem használók ugyanis a legtöbbször arra panaszkodnak, hogy az számukra kényelmetlen.

A helytelenül elhelyezett vagy lazán megkötött öv bizonyos esetekben legalább olyan súlyos sérüléseket okoz, mint maga a baleset. A nők kockázata ebből a szempontból nagyobb, az eszköz náluk még nagyobb bántalmakat okozhat. Az új fejlesztés egy S-alakú öv, amely kényelmesebb a nőknek, mint a hagyományos.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×