Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs biztonság: az iPhone-ok negyedét feltörték

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államokban eladott iPhone-ok több mint egynegyedét törték fel, amelyek így már nem csak az Apple exkluzív partnerének számító AT&T mobilszolgáltató kártyáival használhatók.

Az Egyesült Államokban az Apple első mobiltelefonjából tavaly mintegy egymillió darabot, vagyis az iPhone-ok 27 százalékát kódolták ki - mondta Tony Sacconaghi, a Bernstein Research elemzője.

Az Apple is elismerte, hogy "jelentős" a kártyafüggetlenített készülékek aránya. Sacconaghi szerint a kikódolt készülékek magas száma az amerikai informatikai óriáscég számára is aggasztó lehet, ugyanis az AT&T mobiltáraság az Apple-nek az előfizetői szerződések és a telefonálások után is százalékot fizet.

Az elemző számításai szerint, ha az államokban 2008 végéig mintegy 10 millió készüléket értékesítenek, és ennek csaknem 30 százalékát kódolják ki, hogy más szolgáltatóval is használni lehessen, az Apple 500 millió dollár (87 milliárd forint) bevételtől eshet el.

Európában az Apple első maroktelefonjának kizárólagos forgalmazási jogait Németországban a Deutsche Telekom mobilszolgáltatója, a T-Mobile, Nagy-Britanniában az O2, Franciaországban pedig az Orange szolgáltató szerezte meg.

A francia törvények értelmében azonban a telefonhoz kapcsolódó exkluzív előfizetési szerződés tiltott árukapcsolásnak minősül, így a francia vásárlók az iPhone kikódolt változatához potom 749 euróért (193 ezer forintért) juthatnak hozzá.

Németországban december elején a T-Mobile-lal szemben pert vesztett a Vodafone, amely az iPhone kizárólagos forgalmazási joga ellen emelt szót.