eur:
393.91
usd:
369.52
bux:
65718.24
2024. április 23. kedd Béla

Nincs biztonság: az iPhone-ok negyedét feltörték

Az Egyesült Államokban eladott iPhone-ok több mint egynegyedét törték fel, amelyek így már nem csak az Apple exkluzív partnerének számító AT&T mobilszolgáltató kártyáival használhatók.

Az Egyesült Államokban az Apple első mobiltelefonjából tavaly mintegy egymillió darabot, vagyis az iPhone-ok 27 százalékát kódolták ki - mondta Tony Sacconaghi, a Bernstein Research elemzője.

Az Apple is elismerte, hogy "jelentős" a kártyafüggetlenített készülékek aránya. Sacconaghi szerint a kikódolt készülékek magas száma az amerikai informatikai óriáscég számára is aggasztó lehet, ugyanis az AT&T mobiltáraság az Apple-nek az előfizetői szerződések és a telefonálások után is százalékot fizet.

Az elemző számításai szerint, ha az államokban 2008 végéig mintegy 10 millió készüléket értékesítenek, és ennek csaknem 30 százalékát kódolják ki, hogy más szolgáltatóval is használni lehessen, az Apple 500 millió dollár (87 milliárd forint) bevételtől eshet el.

Európában az Apple első maroktelefonjának kizárólagos forgalmazási jogait Németországban a Deutsche Telekom mobilszolgáltatója, a T-Mobile, Nagy-Britanniában az O2, Franciaországban pedig az Orange szolgáltató szerezte meg.

A francia törvények értelmében azonban a telefonhoz kapcsolódó exkluzív előfizetési szerződés tiltott árukapcsolásnak minősül, így a francia vásárlók az iPhone kikódolt változatához potom 749 euróért (193 ezer forintért) juthatnak hozzá.

Németországban december elején a T-Mobile-lal szemben pert vesztett a Vodafone, amely az iPhone kizárólagos forgalmazási joga ellen emelt szót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×