eur:
392.84
usd:
368.36
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Influenzajárvány idején egészségesebb a bankkártya

A készpénzzel is terjedő influenzavírus kockázatát hatásosan csökkentheti a bankkártyák használata - mondta Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. A francia AFP hírügynökség egy korábbi cikke szerint ugyanis a készpénzhasználat fokozhatja a téli járványok terjedését, hiszen a vírus, ha bankjegyre kerül, akár több mint két hétig is életben maradhat.

Egy svájci bank egy genfi orvoscsoportot kért fel a kutatás elvégzésére, miután felmerült, hogy a forgalomban lévő bankjegyek és érmék milliói hozzájárulhatnak az influenzajárványok elhúzódásához.

A kutatók az influenza vírusának kis mennyiségű mintáit helyezték el bankjegyeken, amelyeket azután szobahőmérsékleten tároltak. Ebben az esetben a vírus csak néhány óráig élt, de a magasabb koncentrációjú, nagyobb vírusminták több napig is ellenállónak bizonyultak a bankjegyeken.

A kutatók szerint a legrosszabb eset, ha az influenza kórokozója emberi váladékkal együtt kerül a bankjegyre, ilyenkor ugyanis a vírus mintegy két és fél hétig is fertőző maradhat szobahőmérsékleten.

A MasterCard igazgatója szerint a bankkártyák térnyerése segíthet a téli járványok, így az influenza elleni küzdelemben is.

Zdenek Houser kiemelte: ha bankkártyát használunk, sem bankjegyet, sem a gyakran érmék formájában érkező visszajárót nem kell érintenünk, így csökkenthető a fertőződés veszélye.

A svájci orvoscsoport további kutatásra készül annak érdekében, hogy kiderüljön, a bankjegyeknek milyen szerepe lehet az influenza terjedésében.

A legnagyobb kockázatot továbbra is a levegőn keresztüli fertőzés valamint az emberek közvetlen érintkezése jelenti.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×