Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emlékiratain dolgozik Csita

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan megjelennek Chita emlékiratai. A világrekorder csimpánz tucatnyi Tarzan filmben szerepelt.

A 75 éves Csita a legidősebb nem emberszabású főemlős, aki emiatt bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Az 1930-as években a Tarzan filmek egyik főszereplőjeként az ismeretlenség homályából lépett elő, és lett hollywoodi sztár. Később rajta is kitörtek a sztárallűrök: alkoholista lett, és erős dohányos - mindkettőről sikerült azonban leszoknia.

A csimpánz - "akinek" a valódi neve Jiggs - Kaliforniában, Palm Springben él, a saját otthonában. Naponta néz tévét - a klasszikus filmek a kedvencei -, emellett fest és zongorázik.

Most pedig már az emlékiratain is "dolgozik" a Fourth Estate kiadó megbízásából. Egy "néger" segítségével "írja" "vicces, megható és őszinte" emlékiratait.

A csimpánzot a libériai dzsungelben fogták be 1932-ben, onnan került New Yorkba. Pontosan egy tucat Tarzan filmben játszott, majd az 1950-es években Lugosi Bélával forgatott. 1967-ben ment nyugdíjba, utolsóként Rex Harrison oldalán szerepelt a Doctor Dolittle című filmben.

"Jiggs nagy művész volt, azon kevesek egyike, akik Hollywood aranykorának sztárjai voltak, és még életben vannak. Mindent látott. Szó szerint az életéért kellett játszania, hiszen a legtöbb befogott vadállat a kísérleti laboratóriumokban végezte a kutyák és egerek között" - magyarázta a döntést a kiadó vezetője, Nicholas Pearson.

Az "Én, Csita" című könyv a tervek szerint októberben kerül a boltokba. A kiadó nem árulta el, mekkora összeg üti a csimpánz markát tiszteletdíjként. Csak annyit közöltek, hogy az összeg "jelentős - és nem banánban fizetik ki".