Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A legfelső bíróságot nem érdekli a törvény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kaliforniában ki lehet rúgnia az alkalmazottakat, ha gyógyászati célból használnak marihuánát - akkor is, ha ezt legálisan teszik, a szert pedig patikában váltják ki.

A kaliforniai legfelső bíróság a minap jogosnak ítélte, hogy egy kis telekommunikációs cég eltávolította állásából egyik alkalmazottját, mert a férfi gyógyászati célból marihuánát használ, de erről hivatalos engedélye is van. A marihuánával a légierőnél szerzett hátsérülése miatti panaszait enyhíti.

A cég azzal érvelt, hogy a szövetségi törvény szerint mindenfajta marihuána használat illegális, tekintet nélkül arra, hogy Kaliforniában és másik tizenegy államban (Alaszka, Colorado, Hawai, Maine, Montana, Nevada, Új-Mexikó, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington) törvény engedélyezi a gyógyászati célú marihuána használatot.

A kaliforniai választók 1996-ban legalizálták a gyógyászati célú marihuána használatot, ám a kaliforniai legfelsőbb bíróság 2005-ben úgy határozott, hogy ez az állami törvény nem jelent védelmet a gyógyászati célból marihuánát használók számára.

Két év óta több kaliforniai szerv sorban záratja be azokat a nagyobb üzleteket, ahol gyógyászati célból marihuánát lehet vásárolni, a tulajdonosok ellen pedig eljárásokat indítanak.

Egy érdekvédelmi szervezet, az Americans for Safe Access azért küzd, hogy az állami törvény szülessen a marihuánát gyógyászati célból használók védelme érdekében. A szervezet becslése szerint mintegy 300 ezer amerikai állampolgár használ marihuánát gyógyászati célból.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) a marihuánát a szigorú ellenőrzés alatt tartandó és veszélyes drogok osztályába sorolja, és úgy ítéli, hogy addig nem szabad legalizálni, amíg megfelelő kutatások más eredményt nem hoznak.