Szobrot állítanának a cigiző és söröző medvének

Infostart
2008. január 27. 07:30
Mozgalmat indítottak Skóciában, hogy szobrot állítsanak egy medvének, amely élete nagy részét Edinburgh-ban töltötte - miután részt vett a második világháborúban.

A medvét 1943-ban "fogadták örökbe" a Perzsia, a mai Irán területén szolgáló lengyel csapatok, és akkor is ragaszkodtak hozzá, amikor Európába vezényelték őket.

Ehhez "be kellett sorozni" a Voytek névre keresztelt állatot, így a medve katonai rangot is kapott. Voytek ténylegesen is segítette a brit 8. hadsereg kötelékében harcoló lengyel csapatokat, amikor az olaszországi Monte Cassinonál vívott ádáz harcok során lőszert szállított a nehéz tarackokhoz.

Augustyn Karolewski, az alakulat egyik veteránja elmondta: az állat olyan barátságos volt, mint egy kutya, senki sem félt tőle. A katonák sörrel és cigarettával is ellátták, mint bármelyik bajtársukat.

Voyteket - akit az angol közvélemény Soldier Bear, azaz medve katona néven ismert - mintegy 3 ezer lengyel katonával együtt Skóciában telepítették le, a medve az Edinburgh-i állatkertben élte le hátralévő éveit, 1963-ban pusztult el.

Augustyn Karolewski beszámolt arról is, hogy egyszer-kétszer minden évben meglátogatta Voyteket az állatkertben, az állat még ekkor is élénken reagált a lengyel szavakra.

"Amikor a nevén szólítottam, leült a hátsójára, és megrázta a fejét, amivel cigarettát kért. Nem volt könnyű cigarettát dobni neki, többet kellett dobnom, mire egyet elkapott" - idézte fel a veterán.

Voytek az állatkert egyik leghíresebb lakója volt, így nem csoda, hogy - háborús érdemeire is tekintettel - kezdeményezés indult, hogy szobrot állítsanak neki.