eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Nem temethetik el a hamisított múmiát

Hét éve nem temethették azt a mumifikálódott holttestet, amely megtalálása idején szenzációt keltett, mert azt gondolták, hogy az ókori Perzsiából származik, kiderült azonban, hogy hamisítványról van szó.

A pakisztáni rendőrség egy gyilkossági ügy kivizsgálásakor, 2000-ben találta meg a múmiát, a szarkofágon lévő feliratok pedig arra utaltak, hogy a mumifikálást az időszámításunk előtti 6. században végezték el Perzsiában.

Még diplomáciai konfliktus is kerekedett az ügyből, a perzsa eredet miatt Irán is magának követelte a múmiát.

Az alapos szakértői vizsgálat azonban kiderítette, hogy hamisítványról van szó, a mumifikált nő 1996-97 körül halt meg. A hamisítók nem végeztek nagyon alapos munkát, a szarkofág feliratában is voltak hibák, és nem a perzsákra jellemző mumifikálási eljárást alkalmazták.

Ezek után logikus lett volna, hogy a holttestet eltemessék, ez azonban mind a mai napig nem történt meg, mert a rendőrség bűnügyi bizonyítékként kezelte. A múmiát tároló intézet vezetője most arról számolt be, hogy a rendőröket már egyáltalán nem érdekli az ügy, de a tartományi hatóságok így sem engedélyezték a temetést.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×