eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Knut "Britney Spears-szindrómában" szenved

"Britney Spears-szindrómában" szenved Knut; a berlini állatkert kedvenc jegesmedvéje a depresszió tüneteit mutatja.

Vasárnapi értesülések szerint az immár több mint egyéves jegesmedve, amelyet Németország tizenkét hónapon keresztül imádott és képletesen szólva a tenyerén hordott, most a depresszió tüneteit mutatja. Többnyire ketrecében ül, mancsait állandóan szemei előtt tartja, keveset eszik, és alig mozog.

Szakértők szerint mindennek ellenére nincs ok a túlzott aggodalomra. Egyszerűen arról van szó, hogy az immár több mint 120 kilós fiatal állat számára hiányzik a nyilvánosság. Azaz Knut - mint a berlini állatkert állatpszichiátere fogalmazott - "Britney Spears-szindrómában" szenved.

Peter Arras emlékeztett arra, hogy annak idején az énekesnő Britneyt is sztárnak nevelte az édesanyja, s a berlini állatkert illetékesei ugyanezt tették Knuttal. Az emberek nap mint nap özönlöttek ketrecéhez, mindenki vele foglalkozott, állandóan ő volt a középpontban. Most pedig mindez szinte teljesen megszűnt, különösen azóta, hogy néhány hete immár a nürnbergi Hópehely, azaz Flocke, a parányi jegesmedvehölgy Németország új kedvence.

Knut számára pedig - akárcsak a "kisiklott" Britney számára is - hiányzik a megszokott nyilvánosság.

Nehezen barátkozik meg a szürke hétköznapokkal


A kérdés most az, vajon Knut tényleg depressziós vagy legalábbis szomorkodik magában a "reflektorfény" elmaradása miatt? A szakértők azon a véleményen vannak, hogy nem, még akkor sem, ha az emberek hajlamosak arra, hogy az állatokat is a maguk képére formálják, s túl sok emberi érzést tulajdonítsanak nekik. Ahogy ezt most sokan Knuttal teszik.

Szerintük az inkább már csak egykori kedvenc nem gyászol, hanem egyszerűen unatkozik, s nehezen szembesül azzal, hogy életében új szakasz kezdődött. Az eddigi ünneplés után valójában megkezdődtek számára a szürke hétköznapok.

Persze távolról sem lehet azt állítani, hogy az állatkerti hatóságok ne foglalkoznának az új helyzetből adódó feladatokkal. Már csak azért sem, mert Knutnak rendkívül sokat köszönhetnek. Ezért továbbra is nagy, sőt még nagyobb a gondozók, köztük a főgondozó, Thomas Dörflein felelőssége, s a történtek nyomán komolyan felmerült: a férfikorba lépett Knutot egy jegesmedvehölggyel kellene összehozni.

Akár olyan áron is, hogy Berlinből egy vidéki állatkertbe költözik. S akkor vége a magánynak, sőt következhetnek új és nemes "kihívások".

Természetesen az új partner semmiképp nem Hópehely, azaz Flocke lesz. Õ még túl kicsi, bár napról-napra szépül és fejlődik. Súlya már 4 kiló, egyre mozgékonyabb, s gondozóival igazi "hölgyként" incselkedik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×