Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Másodfokú riasztás az északról érkező viharos szél miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szombaton kora este narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert északról, viharos erősségű széllel, markáns hidegfront éri el Magyarországot éjfél körül - közölte az ügyeletes meteorológus.

A nyugatira majd északnyugatira forduló szél többfelé viharossá erősödik, ami azt jelenti, hogy a széllökések elérhetik az óránkénti kilencven kilométeres sebességet is - mondta Babolcsai György.

Az előrejelzések szerint a vihar először az Északi-középhegység térségét, illetve Pest-megye északi felét éri el, később másutt is várhatók viharos széllökések. Csapadék helyenként várható - tette hozzá a meteorológus.

Vasárnap délelőtt, átmeneti, kismértékű mérséklődés után, napközben és az esti órákban a Dunántúlon és Közép-Magyarországon is számolni kell viharos széllel. Ennek erőssége ekkor várhatóan eléri az óránkénti 90-110 kilométert is. Ezen a napon többfelé valószínű eső, zápor, míg a hegyekben hózápor is lehet.

Az említett országrészek magasabban fekvő területein - 250-300 méter felett - akár óránként 120 kilométer erősségű széllökések sem zárhatók ki.

A viharos széllökések hatására jelentősen csökken a légszennyező anyagok koncentrációja.

Hétfőn mérséklődik az erős szél, majd kedden már nem kell ezzel számolni - mondta a meteorológus.