eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Veszélyesek lehetnek egyes tejtermékek: "ez pánikot okozhat"

Komoly aggodalmat keltett egyes nyugat-európai országokban, hogy a bizonyos tejtermékekben, így joghurtokban is megtalálható probiotikumok az elmúlt években 24 ember halálát okozták. A holland fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálatot sürget az ügyben.

A Hollandiában található Utrecht egyetemének orvosi kara által végzett vizsgálat szerint 2004 és 2007 között legkevesebb 24 ember halálát okozták a szervezetbe juttatott probiotikumok. Szakemberek szerint aggodalomra adhat okot, hogy több tejtermék, jellemzően joghurtok is tartalmaznak probiotikumot.

A holland fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálatot sürget az ügyben. "Egyes tejtermékek probiotikumokat tartalmaznak, és úgy érezzük, ez a kutatás pánikot okozhat. Az egészségügyi hatóságok feladata, hogy kivizsgálják a kérdést és választ adjanak az emberek félelmeire" - jelentette ki a szervezet szóvivője.

A szóvivő szerint különböző fogyasztói érdekvédelmi szervezetek már korábban is kételyekkel figyelték a probiotikus élelmiszerek egészségre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatos kampányokat. "Elképzelhető, hogy a probiotikumok nem is annyira ártalmatlanok, mint az iparági szereplők állítják" - tette hozzá a holland fogyasztóvédelmi szervezet szóvivője.

A gyártók azt állítják, hogy a probiotikumot tartalmazó termékek segítenek az allergiás embereknek, erősítik az immunrendszert, segítenek az alkohol lebontásában és a stressz elleni harcban.

A brit Élelmiszeripari Szabványok Hivatala által végzett tanulmány végkövetkeztetése szerint "további információkra van szükség a probiotikumok immunrendszerre gyakorolt hatásáról, hogy átfogó képet kapjunk az emberi szervezet reagálásáról".

A hollandiai Utrechtben lévő egyetem orvosi karának kutatói megállapították, hogy 2004 és 2007 között legkevesebb 24 ember veszítette életét egy olyan, 296 emberen végzett kutatás során, melynek célja az volt, hogy megállapítsa: milyen hatással vannak a probiotikumok hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegekre.

A holland kutatók szerint az elhunytak közül többen még ma is élhetnének, ha nem kaptak volna probiotikumot. Szakemberek szerint a "rendkívül beteg" embereknek nem lenne szabad probiotikumot tartalmazó készítményeket fogyasztani.

A több országban rendkívül népszerű Yakult joghurthoz hasonlító tejterméket gyártó vállalat szóvivője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhunyt betegek nem ételben, hanem közvetlenül kaptak probiotikumot. "Ez különbözik a hagyományos, szájon át történő beviteltől" - mondta a cég szóvivője.

A holland élelmiszerbiztonsági hivatal jelenleg az Egészségvédelmi Felügyelőség vizsgálatának eredményére vár, mielőtt döntene egy saját eljárás megindításáról.

A holland orvosoknak mindenesetre azt tanácsolták, hogy a szervi megbetegedésben szenvedőknek, az intenzív osztályon ápolt és a szondán keresztül táplált betegeknek ne adjanak probiotikumokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×