Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs \"gyógyulás\": a biszexualitás nem csak átmeneti állapot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai kutatók szerint a nők biszexualitása sok korábbi vélekedéssel ellentétben nem egy életkori szakasz velejárója, hanem egy egész életre szóló beállítódás.

Az Utah-i Egyetem pszichológusai egy kutatással cáfolták azokat a vélekedéseket, amelyek szerint a biszexuális beállítódást egy tapasztalat váltja ki, és csak egy életkori szakaszra jellemző.

Majdnem 80, 18 és 25 év közötti, magát biszexuálisnak vagy leszbikusnak tartó lánnyal készítettek interjút, de voltak közöttük olyanok is, akik nem deklarálták szexuális beállítottságukat. Tíz év alatt mindenkit ötször szólaltattak meg. Kikérdezték őket szexuális szokásaikról, tapasztalataikról, valamint szociális és családi kapcsolataikról.

Kiderült, hogy a biszexuálisok és a szexuális beállítottságukat nem meghatározó nők sokkal gyakrabban váltottak orientációt, mint a leszbikusok vagy a heteroszexuálisak.

A kutatás készítői azt is leszögezték, hogy a leszbikusság és a biszexualitás között inkább fokozatbeli különbség van, a kettő kevésbé tekinthető elkülönült kategóriának.

A kutatók ezzel cáfolták azokat a korábbi vélekedéseket, amelyek szerint a leszbikusság inkább csak egy életkori szakaszra jellemző, átmeneti állapot. Szerintük ezek a vélemények inkább anekdotákon, és nem valós adatokon alapultak.