eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A hosszú házasság titka: a veszekedés

Hosszú és egészségben leélt házasságra számíthatnak a veszekedő párok - erre a következtetésre jutottak michigani kutatók, akik ezzel a kutatással megerősítették azt a régen gyanított tényt, hogy akik hajlamosak magukba fojtani az indulataikat, rövidebb életre számíthatnak.

Az amerikai kutatócsoport 192 házaspár életét vizsgálta 17 éven át. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a párok, melyek tagjai magukba fojtják a problémákat, kétszer nagyobb eséllyel számíthatnak korai halálra, mint a többiek.

"Amikor két ember együttélésre szövetkezik, az előttük álló egyik legnagyobb feladat, hogy megtalálják a konfliktusaikat kiváltó okot, de ennek technikáját senki sem tanulja meg korábban, még kevésbé nyújtanak példát a felek szülei. A fő probléma tehát a konfliktusok feloldása"- magyarázta Ernest Harburg, a kutatás vezetője.

Ha azonban a feloldás elmarad, akkor férj és feleség mélyen magába temeti haragját, amely egyre nő, hatalmas heggyé növekszik, aztán ez a felgyülemlett düh egy újabb konfliktus esetén ismét akadályozza a megoldást, és így csak az ördögi kör tágul mindkét félben.

A vizsgált 192 párból 26-an tartoztak ebbe a csoportba, felük nem érte meg a kutatás végét. Az esetek 27 százalékában hunyt el a 17 év során a pár egyik tagja, 23 százalékban pedig mindketten.

A többi, 166 házaspárból álló három csoportba soroltak közül összesen 41-en vesztették életüket, ez a szám hat százalékban mindkettő, 19 százalékban az egyik fél halálát fedi.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×