Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hosszú házasság titka: a veszekedés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hosszú és egészségben leélt házasságra számíthatnak a veszekedő párok - erre a következtetésre jutottak michigani kutatók, akik ezzel a kutatással megerősítették azt a régen gyanított tényt, hogy akik hajlamosak magukba fojtani az indulataikat, rövidebb életre számíthatnak.

Az amerikai kutatócsoport 192 házaspár életét vizsgálta 17 éven át. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a párok, melyek tagjai magukba fojtják a problémákat, kétszer nagyobb eséllyel számíthatnak korai halálra, mint a többiek.

"Amikor két ember együttélésre szövetkezik, az előttük álló egyik legnagyobb feladat, hogy megtalálják a konfliktusaikat kiváltó okot, de ennek technikáját senki sem tanulja meg korábban, még kevésbé nyújtanak példát a felek szülei. A fő probléma tehát a konfliktusok feloldása"- magyarázta Ernest Harburg, a kutatás vezetője.

Ha azonban a feloldás elmarad, akkor férj és feleség mélyen magába temeti haragját, amely egyre nő, hatalmas heggyé növekszik, aztán ez a felgyülemlett düh egy újabb konfliktus esetén ismét akadályozza a megoldást, és így csak az ördögi kör tágul mindkét félben.

A vizsgált 192 párból 26-an tartoztak ebbe a csoportba, felük nem érte meg a kutatás végét. Az esetek 27 százalékában hunyt el a 17 év során a pár egyik tagja, 23 százalékban pedig mindketten.

A többi, 166 házaspárból álló három csoportba soroltak közül összesen 41-en vesztették életüket, ez a szám hat százalékban mindkettő, 19 százalékban az egyik fél halálát fedi.