Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A használt szerencsepénz is szerencsét hoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Környezetvédelmi megfontolásokból a hongkongi hatóságok arra ösztönzik a lakosságot, hogy az újévi szokásokhoz tartozó, szerencsét hozó "piros tasakba\" a frissen nyomott papírpénz helyett használt bankókat tegyenek.

"Az új bankjegyekhez hasonló használt papírpénzek is tökéletesen megfelelnek arra, hogy a piros ünnepi borítékba tegyék" - olvasható a hongkongi monetáris tanács szerdán kiadott közleményében.

"A hongkongi bankjegyeket elkülönítve kezelik a szennyezett vagy a sérült papírpénzektől, amelyeket a kibocsátó bankok nyomban ki is vonnak a forgalomból."

Fontosabb ünnepekkor, különösen a kínai holdújév kezdetén az emberek egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s a jószerencse reményében ezt adják egymásnak. A borítékba rejtett összegnek mindig páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. Erre a célra a piros vagy a hasonló árnyalatú ropogós papírpénz a legnépszerűbb.

Minden évben az újév kezdetén 300-400 millió új és használt bankjegy cserél gazdát - közölte a monetáris tanács, hozzátéve, hogy a háromszáz milliónyi bankjegy 500 köbméternyi helyet foglalna el.

Tavaly megközelítőleg 162 millió bankjegyet, azaz a teljes pénzkibocsátás 50 százalékát az újévi roham idején hozták forgalomba. A borítékokba kerülő használt bankjegyek száma azonban ekkor már az 2006-hoz képest 53 millióval, azaz 20 százalékkal nőtt.