Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kötelezővé teszik a főzésoktatást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kötelező lesz főzésórára járniuk a brit középiskolásoknak. Az illetékesek célja a döntéssel, hogy felvegyék a harcot az elhízottság és a helytelen táplálkozás ellen.

A 11 és 14 év közötti diákok egy szemeszteren át, hetente egyszer, egyetlen órát kötelezően főzéssel töltenek majd, legkésőbb 2011-től - így döntött a brit gyermek-, oktatási és családügyi minisztérium.

A főzéstudomány oktatására eddig is lehetőség volt: az iskolák maguk dönthették el, hogy tartanak-e ilyen órát.

A minisztérium az új határozattal is jelzi: harcot indított az elhízottság és a helytelen táplálkozás ellen. A becslések szerint ugyanis egy évtizeden belül egymillió brit gyerek lesz túlsúlyos.

A főzéstanításhoz újabb tanársegédek alkalmazására, és sok pénzre lesz szükség: a miniszter, Ed Balls már ígéretet tett arra, hogy a rosszabb anyagi helyzetű tanulók támogatására évente 2,5 millió fontot osztanak szét az iskolák között: ebből lehet majd beszerezni számukra a hozzávalókat.

Egyszer már befuccsolt

Az iskolákban már korábban is volt főzéstanítás, de sokszor nem gyakorlatban: a diákoknak a legtöbbször csak az ételkészítéssel kapcsolatos kvízkérdésekre kellett válaszolniuk, vagy lerajzolni, hogyan díszítenék az adott fogást.

Problémás volt az is, hogy az iskolák nem tudtak megfelelő órarendet összeállítani, ezért egy-egy főzésórán túl sok diák zsúfolódott össze, ráadásul nem volt elég, megfelelő szakértelemmel rendelkező tanár sem.

Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a hozzávalókat a diákok szüleinek kellett - legalábbis kellett volna - megvásárolniuk.

A hírek szerint a főzésoktatás bevezetését az iskolák, a tanárok és a civil szervezetek is támogatják.