Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kávéval a rák ellen? De miért?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyesült államokbeli kutatók szerint rendszeres kávéfogyasztással megelőzhető a petefészekrák. A koffein ugyanis csökkenti a daganat kialakulásának kockázatát.

Napi három adag kávé - ez az a mennyiség, amely már lényegesen csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Ugyancsak ritkábban alakul ki a betegség azoknál, akik nem szedtek fogamzásgátló tablettát, vagy nem kaptak valamilyen okból hormonkezelést.

A Harvard Egyetem egészségügyi oktatóközpontjának kutatói 1976 és 2004 között tekintették át csaknem 122 ezer nő adatait, és vetették össze az életvitelüket az egészségi állapotukkal. Adataikat összehasonlították olyanokéval, akiknél kialakult a betegség.

Kiderült, hogy a napi három adag kávét fogyasztók körében 20 százalékkal kevesebb petefészek-daganat alakult ki, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak kávét.

Azoknak a nőknek pedig, akik soha nem szedtek hormonális fogamzásgátló tablettát, de rendszeres kávézók voltak, 35 százalékkal kevesebb esélyük volt a rákos elváltozásra.

A kutatók arra egyelőre nem tudnak válaszolni, hogy a koffein miért csökkentheti a daganat kialakulásának esélyét, de folytatják a kutatásaikat.

A koffeinnek már korábbi kutatásokban is kimutatták a jótékony hatását, vannak, akik szerint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, vagy a cukorbetegség kockázatát csökkenti.

Mások azonban kártékony hatására is rámutattak: túlzott fogyasztása növeli az agressziót és álmatlanságot is okoz.