Tudományos alapossággal utálhatjuk a hétfőt

Infostart
2008. január 21. 07:48
Végre tudományos magyarázat adható arra, miért érezzük magunkat hétfő reggel sokkal rosszabbul, mint a hét többi napján. A megoldás nem az újbóli munkába állás, hanem a kialvatlanság.

Egy felmérés szerint az emberek a legrosszabbul vasárnap éjszaka alszanak. A Nagy-Britanniában végzett felmérés alkalmával csaknem 3500 embert kérdeztek meg, és majdnem 60 százalékuk válaszolta azt, hogy a legrosszabb éjszakája vasárnap van.

A válaszadók 46 százaléka szerint a nyugtalan alvás az oka annak, hogy hétfőn rosszabbul teljesítenek az emberek a munkahelyükön, valamint annak is, hogy hétfőnként a főnököket sokkal nehezebb elviselni, mint a hét más napján is.

Sőt, a megkérdezettek 20 százaléka azt is elmondta, hogy a hét első munkanapján egy rövid szundikálást is megenged magának az íróasztalán, amelyre szintén a rossz éjszaka miatt van szükség.

A kutatásból kiderül az is, hogy az emberek alvására nagy hatással van a munkahelyi stressz, a legjobban ugyanis péntek éjszaka, a munkahét végeztével alszanak.

A 60 milliós lakosú szigetországban csaknem 16 millió ember vallotta azt, hogy időszakos álmatlanságban szenved.