eur:
394.29
usd:
371.71
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Fényűzően él a korrupt köztisztviselő

Büntetésének jelentős részét megúszta egy brit közhivatalnok, akinek a nevéhez a brit védelmi minisztérium egyik legjelentősebb korrupciós botránya fűződik.

A Guardian napilap által felmelegített történet előzménye, hogy Gordon Foxley-t, a védelmi minisztérium fegyverzetbeszerzési osztályának 1981 és 1984 közötti vezetőjét 1994-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kenőpénzek elfogadása miatt.

A férfi olasz, norvég és német fegyvergyártó vállalatoktól fogadott el csúszópénzt, a külföldi cégeknek kedvező döntéseivel pedig mérhetetlen károkat okozott a brit hadiiparnak, a blackburni Royal Ordnance Factory fegyvergyárban több száz munkahely szűnt meg a megrendelések elapadása miatt.

Gordon Foxley két évet ült börtönben, és ma már az úszómedencével ellátott Oxfordshire grófságban lévő otthonában él. Az ítélet szerint további három évre került volna rács mögé, ha nem fizet 1,5 millió fontot a védelmi minisztériumnak - nem fizetett, mégsem kellett visszatérnie a börtönbe.

A férfi vagyona jelentős részét a családtagjaira íratta, akik egymás után fizetésképtelenséget jelentettek be, így csak mintegy félmillió fontot sikerült behajtani a családon. 1997 óta szinte semmilyen előrelépés nem történt az ügyben.

A bíróság egyébként 1,3 millió font kenőpénz elfogadását találta bizonyítottnak, gyanús ugyanakkor, hogy annak idején 3,5 millió font volt a férfi bankszámláján, miközben 25 ezer fontot keresett havonta.

A három külföldi vállalat 3,39 millió fontot fizetett egy peren kívüli egyezség keretében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

A Revolut egyik részvényese úgy véli, hogy a cég 45%-kal értékesebb, mint egy évvel ezelőtt - számolt be a Bloomberg. Bár a Schroders néhány millió fontos részesedése viszonylag kicsinek mondható a cég egészéhz képest, ez alapján a Revolut értéke a tavalyi 17,7 milliárd dollárról 25,7 milliárd dollárra nőhetett. A fintechek és a hagyományos bankok közötti versenyről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×