eur:
393.97
usd:
369.38
bux:
65756.88
2024. április 23. kedd Béla

Megmenthet a kukorica a vakságtól

Amerikai kutatóknak hála, lehetővé válik a kukorica A-vitamin tartalmának növelése.

Az A-vitamin hiánya súlyos gondot jelent a világ számos országában. Az elégtelen, egyoldalú étrend következtében fellépő avitaminózis okolható a gyermekeknél kialakuló vakság számos esetében, vagy az immunrendszer nem megfelelő működéséért.

Sok országban, így a latin-amerikai államok többségében, Afrika számos vidékén a kukorica a legfőbb táplálék. Ezekben a régiókban az ötévesnél fiatalabb gyermekek 30 százaléka szenved A-vitaminhiányban.

Az ismert kukoricafajták némelyike, így a fehér gyakorlatilag nem tartalmazza az A-vitamin szintéziséhez szükséges alapanyagokat, az úgynevezett provitaminokat, mindenekelőtt a béta-karotint, míg a sárga fajtákban különböző e vegyület tartalma.

Amerikai kutatók, akik eredményeiket a Science című tekintélyes nemzetközi tudományos folyóirat legutóbbi számában közölték, megtalálták azt a természetes mutáció révén kialakult gént, amely felelős a magasabb provitaminszintért.

Ennek alapján ki lehet választani azokat a növényeket, amelyek utódaiban a legmagasabb lesz e vegyületek tartalma. A kutatók reményei szerint módszerük révén akár a háromszorosára lehet majd növelni a kukorica provitaminjainak szintjét.

A kutatás egyik irányítója, Edward Buckler, az amerikai mezőgazdasági minisztérium és a Cornell Egyetem genetikusa szerint a provitaminszint megállapítására szolgáló korábbi módszerek túl költségesek voltak ahhoz, hogy a kukoricatermesztők alkalmazzák őket. Az új eljárás ezzel szemben nem drága, s további előnye, hogy nem módosítja genetikailag a növényeket.

Mint a kutatás másik résztvevője, Torbert Rocheford, az Illinois-i Egyetem növénygenetikusa rámutatott, Afrika némely vidékén a lakosság gyakorlatilag kukoricán él. Amennyiben sikerül biológiai úton javítani a fő táplálékukat minőségét, még a kis mennyiségek is sokat jelenthetnek egészségügyileg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×