eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sztrájkba léptek az aktmodellek

"Semmit nem tenni" azért, hogy valaki pénzt keressen nem is olyan könnyű, mint amilyennek kívülről látszik - ezt üzenik azok az olasz aktmodellek, akik sztrájkba léptek, hogy magasabb béreket és jobb feltételeket harcoljanak ki maguknak.

"Szakmai elismerést" és állandó szerződést követelnek a tiltakozó olasz aktmodellek - férfiak és nők vegyesen. A művészeti iskolákban foglalkoztatott 300 modell fele ugyanis csupán éves szerződéssel rendelkezik, a többieket pedig órabérben fizetik.

"Kemény és fog vacogtató" munka az aktmodelleké, akik gyakran napi nyolc órán keresztül pózolnak pucéran - állítja a 42 éves Antonella Migliorini. "Nem pornósztárok vagyunk, ha szerencsénk van, akkor jó, ha óránként 25 eurót (6400 forintot) keresünk" - tette hozzá.

A szerény bérezés ellenére persze mindig vannak, akik elvállalják ezt a munkát is. "Vannak, akik szerint megéri, hiszen a művészet révén halhatatlanná válnak" - magyarázta Rachel Campbell- Johnston, a The Times vezető művészeti kritikusa, aki maga is állt modellt Eduardo Paolozzinak és Euan Uglow-nak.

A kritikus szerint azonban a modellállás fizikailag hihetetlenül megterhelő; Rodein például rendszeresen fájdalmas pozíciókba kényszerítette a modelljeit, akiknek órákig kellett mozdulatlanul maradniuk - tette hozzá.

Hivatásossá a modellek a 19. században váltak, amikor elterjedtek a művészeti és fotósiskolák. Az 1970-es években egyszer már tiltakoztak meztelenül a modellek, akik akkor is állandó szerződést követeltek maguknak.

Nem jött el a pápa, pedig ruhában tiltakoztak

A sztrájk megnyitásaként ruhában jelentek meg a modellek csütörtökön a La Sapienza tanévnyitó ünnepségén. Az eseményen XVI. Benedek pápának kellett volna beszédet mondania, a Vatikán azonban lemondta a megjelenését, mert arról értesültek, hogy a diákok tiltakozást terveznek az egyházfőnek a tudományt illető konzervatív nézetei miatt.

A harminc, nyakig felöltözött modell tiltakozásul az egyetem bejáratánál helyezkedett el, világhírű műalkotásokat - például Boticelli Vénuszát, Degas balerináit és Rodin gondolkodóját - megjelenítve.

A tiltakozást támogató szakszervezet szóvivője, Rossella Lamina szerint már hatvannál több művészeti oktató is aláírta a modellek követelését tartalmazó dokumentumot.

A művészeti iskolák viszont pénzhiányra hivatkozva képtelenek a követelések teljesítésére. A római Szépművészeti Egyetem professzora, Ivo Bomba elmondta: olyan alacsony a pénzügyi támogatásuk, hogy választaniuk kell, a modelleket fizessék-e ki vagy felszerelést vásároljanak.

Az oktatási minisztérium illetékese mindössze annyit ígért, hogy fogadják a tiltakozó modellek képviselőit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×