eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ferihegyen a világ legnagyobb repülőgépe - képriport

A tervezetthez képest egy nappal később, de leszállt Ferihegyen a világ leghatalmasabb repülőgépe, a szovjet tervezésű, ma már ukrán felségjellel ellátott Antonov An-225 Mrija (Álom).

A 84 méter hosszú és több mint 88 méteres fesztávolságú gép a Kijev melletti Gostomel repülőtérről szállt fel reggel, és nem sokkal 11 óra után, ködös, esős időben landolt a ferihegyi repülőtér hosszabbik, 3700 méteres leszállópályáján.

Az Antonov ezután az irányítótorony melletti állóhelyre gurult, ahol a szakemberek már felkészültek a fogadására és kiszolgálására, ami nem zavarta a repülőtér működését.

A nehéz légi terhek szállítására szakosodott Antonov Airlines által üzemeltetett Mrija a MOL megbízásából speciális szénhidrogén-kutató műszereket, úgynevezett szeizmikus vibrátorokat szállít Ománba.

A rakomány tömege mintegy 180 tonna, ám mivel az An-225-ös egyszerre akár 250 tonna hasznos terhet is a levegőbe képes emelni, egyszerre képes a szállítmány eljuttatására az arab államba.

<

Ebbe a gépbe szinte minden belefér (képgaléria)

Az öt darab szeizmikus vibrátor egyenként 24 tonnás, ezeken kívül több kiegészítő berendezés is a fedélzetre kerül. A repülő legnagyobb felszállótömege egyébként 600 tonna.

A gép várhatóan szombat éjjel száll fel Ferihegyről.

A Szovjetunió 1991-es összeomlása után sokáig úgy tűnt, hogy a nyolcvanas évek második felében kifejlesztett repülőgép soha többé nem emelkedik a levegőbe, ám a túlméretes szállítmányok mozgatására mutatkozó igény - amilyen a MOL-é is - kifizetődővé tette a felújítását és alkalmazását.

Sokan várták

Érdekesség, hogy pénteken és szombaton is több százan zarándokoltak el a ferihegyi repülőtér közelébe, hogy láthassák az An-225-ös egyetlen példányát, ami kisebb dugót okozott a légikikötő környékén.

Nemcsak azoknak kellett azonban csalódniuk, akik pénteken akarták megnézni a szó szerint páratlan gépet, sokan ugyanis szombaton rossz irányból várták az érkezését, a ködös, esős idő pedig egyébként is megnehezítette az észlelését.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×