Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Robot vette ki a férfi gyomrát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Első ízben távolították el egy páciens rákos gyomrát robot segítségével Csehországban.

A hosszú operációt a prágai Na Homolce Kórházban végezték el egy 53 éves betegen a da Vinci-robotrendszerrel. A robottal végzett operáció alig látható forradásokat hagy maga után, az így műtött páciens pedig sokkal gyorsabban gyógyul.

A műtét másnapján a beteg fel tudott kelni az ágyból, és saját lábán átment röntgenvizsgálatra egy másik osztályra. Egy hagyományos gyomoreltávolító operáció után erre nem lett volna képes.

Gyomorrák esetén fontos az egész megbetegedett rész, ha kell az egész gyomor és a kapcsolódó lép- és zsírszövet, nyirokmirigy teljes eltávolítása - mondta Pavel Beno sebész, aki a műtétet vezette.

Az eltávolított emésztőszerv funkciójára a vékonybél felső szakaszát lehet alkalmassá tenni.

Pavel Beno úgy véli, hogy az efféle műtéteknek általánossá kellene válniuk az emésztőszervi daganatos megbetegedések kezelésekor.

A Na Homolce Kórház robotsebészeti osztályán 2005 októbere óta több mint 350 robotműtétet hajtottak eddig végre. A kórház nemzetközileg elismert központja a robotsebészetnek.

A da Vinci robotsebészeti rendszer lényege az, hogy az orvos távirányítással, számítógép segítségével végzi a műtétet, és a képernyőn kinagyítva, két vagy három dimenzióban követi nyomon az általa irányított, de a robotkéz által végrehajtott beavatkozást.