eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66213.94
2024. április 16. kedd Csongor

Nagy veszélyben madaraink

Jelentősen módosítja a fészkelő madarak élőhelyeit a klímaváltozás. A legnagyobb gond nem is a felmelegedéssel, hanem annak sebességével van. Félő ugyanis, hogy a kevés példányból álló populációk nem találnak rá időben azokra a területekre, ahol tovább élhetnének.

Az Európában fészkelő madarak élőhelyei mintegy 550 kilométerre észak, északkelet felé tolódnak el a globális felmelegedés hatására - állapítja meg az Európában megjelent Európai fészkelő madarak klíma-atlasza című tudományos tanulmány.

Králl Attila, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa ennek kapcsán elmondta: az érzékeny fajok ki is pusztulhatnak, a növényzet ugyanis változik.

Ha létre is jönnek olyan területek, ahol a jövőben is megélnének a madarak, akkor sem biztos, hogy rátalálnak arra, a globális felmelegedéssel ugyanis az az egyik legnagyobb probléma, hogy rendkívül gyors. Az állatok pedig nehezen reagálnak a folyamatokra.

A Magyarországon fellelhető fajok közül főleg a sármány, a füleskuvik, a kék vércse, a túzok, a parlagi sas és a kerecsen vonulását veszélyezteti a globális felmelegedés.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×