eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A tökéletességet okozó extra 5 százalék

Felfedezték a tökéletes női láb titkát lengyel kutatók. A kulcs az extra öt százalékban rejlik.

A kutatás során kiderült: ahhoz, hogy az átlagosan 162 centiméter magas nők lába akkor tökéletes, ha az a belső oldalon mérve 77,7 centiméter - vagyis öt százalékkal több az átlagos 74-nél.

Azonban a túl hosszú láb sem okvetlenül jó esztétikai szempontból, mert a kutatás azt is kiderítette, hogy ha valakinek az átlagosnál 10 százalékkal hosszabb a lába, azt már nem tartják a többiek - sem a nők, sem a férfiak - vonzónak.

Az eredmény megmagyarázza, miért választották a "legszebb lábú hírességnek" a mindössze 152 centiméter magas Kylie Minogue-ot: bár a lába valójában kicsi, a termetéhez képest azonban hosszú. S megmagyarázza azt is, miért választják a nők a kényelmetlen tűsarkú cipőt a kényelmes lapos talpú helyett - így ugyanis a lábuk hosszabbnak tűnik.

A Wroclawi Egyetem 218 önkéntest - nőket és férfiakat vegyesen - kértek fel arra, hogy hét férfi, illetve nő árnyalakját osztályozzák aszerint, mennyire találják vonzónak a lábukat.

Valamennyi kísérleti alany egyforma magas volt, csak a lábuk volt különböző hosszúságú. A legvonzóbbnak pedig az találtatott, akinek a lába az átlagosnál 5 százalékkal hosszabb.

A kutatást vezető Boguslaw Pawlowski szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a hosszú láb az egészség jele. Akinek ugyanis rövid a lába, azt inkább fenyegetik szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, és nagyobb a szervezetükben a triglicerid nevű vérzsír szintje, ami az erek, elzáródását, szívbetegséget, stroke-ot és inzulinrezisztenciát okozhat a férfiaknál.

Bár a kutatás, amelynek eredményeiről a New Scientist című szaklapban számoltak be, csak lengyelek körében készült, Pawlowski feltételezése szerint igaz minden nyugatira is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×