Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tökéletességet okozó extra 5 százalék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felfedezték a tökéletes női láb titkát lengyel kutatók. A kulcs az extra öt százalékban rejlik.

A kutatás során kiderült: ahhoz, hogy az átlagosan 162 centiméter magas nők lába akkor tökéletes, ha az a belső oldalon mérve 77,7 centiméter - vagyis öt százalékkal több az átlagos 74-nél.

Azonban a túl hosszú láb sem okvetlenül jó esztétikai szempontból, mert a kutatás azt is kiderítette, hogy ha valakinek az átlagosnál 10 százalékkal hosszabb a lába, azt már nem tartják a többiek - sem a nők, sem a férfiak - vonzónak.

Az eredmény megmagyarázza, miért választották a "legszebb lábú hírességnek" a mindössze 152 centiméter magas Kylie Minogue-ot: bár a lába valójában kicsi, a termetéhez képest azonban hosszú. S megmagyarázza azt is, miért választják a nők a kényelmetlen tűsarkú cipőt a kényelmes lapos talpú helyett - így ugyanis a lábuk hosszabbnak tűnik.

A Wroclawi Egyetem 218 önkéntest - nőket és férfiakat vegyesen - kértek fel arra, hogy hét férfi, illetve nő árnyalakját osztályozzák aszerint, mennyire találják vonzónak a lábukat.

Valamennyi kísérleti alany egyforma magas volt, csak a lábuk volt különböző hosszúságú. A legvonzóbbnak pedig az találtatott, akinek a lába az átlagosnál 5 százalékkal hosszabb.

A kutatást vezető Boguslaw Pawlowski szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a hosszú láb az egészség jele. Akinek ugyanis rövid a lába, azt inkább fenyegetik szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, és nagyobb a szervezetükben a triglicerid nevű vérzsír szintje, ami az erek, elzáródását, szívbetegséget, stroke-ot és inzulinrezisztenciát okozhat a férfiaknál.

Bár a kutatás, amelynek eredményeiről a New Scientist című szaklapban számoltak be, csak lengyelek körében készült, Pawlowski feltételezése szerint igaz minden nyugatira is.