Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már az anyaméhben zöldségekkel kell táplálni a babát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Érdemes már a terhesség alatt sok zöldséget és gyümölcsöt juttatni a születendő gyermek szervezetébe, ezzel ugyanis megelőzhető az asztma és több más allergiás betegség - állítják a kutatók.

Egy krétai kutatócsoport a mediterrán étrend egy újabb előnyére hívta fel a figyelmet. Az már eddig is köztudott volt a déligyümölcsökről és zöldségekről, hogy segítenek a rákos megbetegedések megelőzésében.

A görög kutatócsoport korábban arra is rámutatott: gyermekeknek javallott ez a fajta diéta, az asztma és az allergiás megbetegedések elkerülésére.

Most azonban kiderült, hogy ezen tápláló anyagok fogyasztása különösen ajánlott a kismamák számára, hiszen a születendő gyermek már ezzel is előnyt szerez az említett betegségek ellen.

Egy vizsgálat szerint lényegesen ritkábban alakul ki az allergia azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség 9 hónapja alatt sok zöldséget és gyümölcsöt, magvakat és halat evett, míg a vörös hús fogyasztása növelte a betegség esélyét.

Ez utóbbi azonban főleg azoknál volt kimutatható, akik egy héten legalább háromszor fogyasztottak vörös húst.

Sőt, lehetséges, hogy a védettség a magzati korban fejlődik ki leginkább, azaz a kismama étkezési szokása fontosabb is, mint a kisgyermeké. A mediterrán étrend antioxidánsban gazdag, ez pedig segíti a szövetek kifejlődését.