Orvosi hasonlat a gyerekre: úgy mozog, mint az útvesztőben a patkány

Infostart
2008. január 10. 10:39
A hétévesnél fiatalabb gyermekeket el kellene tiltani a számítógépes játékoktól, a gyorsan mozgó képek ugyanis jelentős változásokat okoznak az agyműködésükben - figyelmeztetnek a kutatók. Az Egyesült Államokban a gyermekek már alig hatévesen rendszeresen használják a számítógépet.

Megrövidíti a kisgyermekek koncentrálóképességét, ha rendszeresen gyorsan változó, vibráló számítógépes játékokat játszanak.

Jane Healy amerikai oktatáspszichológus szerint a számítógépező gyermekek olyan gyorsan rángatják az egeret, ahogy csak tudják. A szemüket is éppen ilyen gyorsan mozgatják a monitoron.

A pszichológus szerint ránézni is rossz ezekre a gyermekekre, hiszen olyan a mozgásuk a gép előtt ülve, mint az útvesztőben szaladgáló patkányoké.

Az agy ugyanakkor hétéves kor alatt még olyan fejlődési szakaszban van, amelyet alapvetően megváltoztathatnak ezek az ingerek.

Manapság ráadásul túl sok olyan játék van, amely a számítógép elé ülteti a gyermekeket, akik egyre fiatalabb korban kezdik használni ezeket az eszközöket.

Az Egyesült Államokban egy friss felmérés szerint a gyermekek átlagosan hat és fél évesen már rendszeresen használják a számítógépeket, holott néhány évvel ezelőtt csak a nyolcévesekre volt jellemző, hogy rendszeresen leültek a gép elé.