Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az alkohol egészséges, igaz, csak kis mennyiségben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy kevés alkohol aktív élettel kombinálva a legjobb recept a hosszú életre. Ez az összeállítás ugyanis a leghatásosabb az egyre gyakoribb szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Dán kutatók nemcsak azt állapították meg, hogy a mozgásban gazdag életmód csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, hanem azt is, hogy a rizikó csökkentése még eredményesebb moderált alkoholfogyasztás mellett.

A kutatók mindehhez 12 ezer ember betegútját tekintették át 20 éven keresztül, ezalatt közülük 1.242-en haltak meg szívbetegségben.

A legnagyobb veszélyben azok voltak, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt, de nem is sportoltak. Náluk 49 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki a betegség, mint azoknál, akik sportoltak vagy kevés alkoholt fogyasztottak, esetleg mindkettőt.

Összehasonlítva a sportoló de alkoholt nem fogyasztó, valamint a sportoló és szerényen iszogató emberek adatait, ez utóbbi csoport számíthat nagyobb élettartamra.

Az ajánlott alkoholfogyasztás egyébként naponta legfeljebb két egységnyi, amely a magyar mércék szerint egy pohár bornak vagy egy korsó sörnek felel meg.

Azt már korábban is kimutatták, hogy az alkohol képes csökkenteni az úgynevezett káros zsírok mennyiségét a szervezetben, miközben növeli azokat, amelyek élettanilag előnyösek.