eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az alkohol egészséges, igaz, csak kis mennyiségben

Egy kevés alkohol aktív élettel kombinálva a legjobb recept a hosszú életre. Ez az összeállítás ugyanis a leghatásosabb az egyre gyakoribb szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Dán kutatók nemcsak azt állapították meg, hogy a mozgásban gazdag életmód csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, hanem azt is, hogy a rizikó csökkentése még eredményesebb moderált alkoholfogyasztás mellett.

A kutatók mindehhez 12 ezer ember betegútját tekintették át 20 éven keresztül, ezalatt közülük 1.242-en haltak meg szívbetegségben.

A legnagyobb veszélyben azok voltak, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt, de nem is sportoltak. Náluk 49 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki a betegség, mint azoknál, akik sportoltak vagy kevés alkoholt fogyasztottak, esetleg mindkettőt.

Összehasonlítva a sportoló de alkoholt nem fogyasztó, valamint a sportoló és szerényen iszogató emberek adatait, ez utóbbi csoport számíthat nagyobb élettartamra.

Az ajánlott alkoholfogyasztás egyébként naponta legfeljebb két egységnyi, amely a magyar mércék szerint egy pohár bornak vagy egy korsó sörnek felel meg.

Azt már korábban is kimutatták, hogy az alkohol képes csökkenteni az úgynevezett káros zsírok mennyiségét a szervezetben, miközben növeli azokat, amelyek élettanilag előnyösek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×