Megúszhatják a börtönt a gyilkos sofőrök

Infostart
2008. január 8. 21:31
A brit bíróságoknak küldött legújabb irányelvek szerint nem kell okvetlenül letöltendő börtönbüntetésre ítélni azokat az autóvezetőket, akik halálos balesetet okoznak.

A bírósági irányelvek ellentmondanak az ügyészségieknek, amelyek éppenséggel nagyobb szigort követelnek meg a közúti közlekedést veszélyeztetőkkel szemben. A múlt hónapban nyilvánosságra hozott ügyészségi irányelvek szerint például azokat a sofőröket, akik vezetés közben mobiltelefont használnak, akár kétéves börtönbüntetéssel lehet sújtani.

A bíróságok azonban azokat a sofőröket, akiket nem "veszélyesnek", hanem csak "gondatlannak" minősítik, nem börtönbüntetésre, hanem közmunkára ítélhetik. A telefonálás miatt halálos balesetet okozók például, megúszhatják a börtönt, ha a bíró úgy véli: muszáj volt elintézniük azt a bizonyos hívást.

Nem kerülnek rács mögé azok sem, akik azzal okoznak halálos balesetet, hogy túl közel mennek egy másik járműhöz, véletlenül áthajtanak a piroson, vagy áttérnek a másik sávba.

Csak gondatlanságból elkövetettnek számít az a halálos baleset is, amelyet azért okoz valaki, mert éppen másik adót keres a rádión, vagy rágyújt egy cigarettára.

Az új irányelvek kommentálását az igazságügyi minisztérium azzal hárította el, hogy egyelőre csak tervezetről van szó.