Milliókba kerülnek a parlamentnek a galambok

Infostart
2008. január 6. 08:59
Évente 8000 fontjába (2,7 millió forintjába) kerülnek a galambok a skót parlamentnek: ennyit költenek a madárürülék elpucolására, miután a szárnyasok távoltartása érdekében hozott intézkedések hatástalannak bizonyultak.

Semmilyen módszer nem használ, képtelenség távol tartani a galambokat a skót parlamenttől. A madarak annyira elszemtelenedtek, hogy két párosodni készülő galamb egyenesen az egyik irodába repült be szerelmi légyottra.

Egyetlen lehetőség maradt: elpucolni a madárürüléket. Mint kiderült, az elmúlt három évben összesen 24 ezer fontot költöttek erre - messze a legtöbbet abból a 35 ezer fontból, amely a kártevőirtásra négy év alatt jut Skóciában.

Ennél többe kerültek a hiábavaló próbálkozások. Tavaly áprilisban például ötezer fontért szereltek fel galambelhárító kampókat az épület homlokzatán, a madarak mégis megtalálják a módját, hogy összerondítsák a parlamentet.

Margo McDonald független képviselő azt is javasolta, hogy vásároljon a parlament sólymokat. "Több helyen kiderült már, hogy ez az egyetlen dolog, ami működik" - vélekedett.

Javaslatát a kártevőirtással foglalkozó szolgálat vezetője azzal hárította el, hogy a sólyom hadművelet csak akkor eredményes, ha a ragadozók folyamatosan a parlament körül "járőröznek" - ez azonban egy vagyonba kerülne.