eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Eltitkolják a kórházak a gyilkos szuperfertőzéseket

Egyre többen gondolják úgy Nagy-Britanniában, hogy a zárójelentésekben a kórházak eltitkolják azokat a sokszor halálos fertőzéseket, amelyeket a betegek a kórtermekben kapnak meg. Korábban a kormány egészségügyi főtanácsadója a visszás gyakorlattal történő szakítást sürgette.

Szerte az Egyesült Királyságban rengeteg történet ismert, amely szerint idős páciensek kisebb betegséggel befekszenek az egészségbiztosító valamelyik kórházába, ahol megfertőződnek egy szuperbaktériummal, ami a halálukat okozza.

Ha ez nem lenne elég, az orvosok a halál okaként sokszor nem tüntetik fel a kórházban kapott fertőzést - amelyet leggyakrabban az MRSA vagy a Clostridium difficile vált ki -, hanem csak az utolsó láncszemet, például a veseelégtelenséget szerepeltetik a halotti bizonyítványban.

A legtöbben a kórházi higiénia hiányát és a személyzet hanyagságát hibáztatják a fertőzések miatt, a kórtermek ráadásul ideális terepet jelentenek a sokféle gyógyszernek, antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumok kialakulásához.

A jéghegy csúcsa?

A hivatalos adatok szerint 2006-ban 56 ezer idős páciens fertőződött meg Clostridium difficilével, ám még mindig nem hozták nyilvánosságra, mennyien haltak meg közülük. 2005-ben ez a baktérium 3807 ember halálát okozta, ami 70 százalékkal több 2004-hez képest.

Sok szakértő szerint azonban ezek az adatok jócskán kozmetikázottak. Tavaly ősszel a brit kormány egészségügyi főtanácsadója figyelmeztette az orvosokat és a kórházakat, hogy hagyjanak fel a valóság megszépítésével.

MRSA-fertőzést tavaly 6381 esetben állapítottak meg, egyes szakértők szerint azonban a szám közelebb lehet a 100 ezerhez.

Az egészségügyi intézményekben kapott fertőzések miatt alakult civil szerezet elnöke szerint egyedül Angliában évente körülbelül 230 ezren fertőződnek meg, az átlagos halálozási arány 15 százalék.

David Cameron, az ellenzékben lévő konzervatív párt vezetője szerdán azt javasolta, hogy a kórházakat meg kellene bírságolni minden, a kórtermekben történt fertőzés miatt.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×