Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Néha az adalékanyag durvább, mint a heroin

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olaszországban tizenegy ember halt meg szilveszterkor és újév napján, mert mérgező vegyülettel kevert heroint fogyasztott. Az InfoRádió által megkérdezett toxikológus szerint Magyarországon sem ritka, hogy a heroinhoz kevert adalékanyag miatt halnak meg a drogozók.

Olaszországban folyamatosan csökken a kábítószer ára, ennek köszönhetően pedig emelkedik a fogyasztók száma. A dél-európai országban jelenleg csaknem 210 ezer embert kezelnek heroinfüggőséggel, és a becslések szerint a kokainfüggők száma eléri a 800 ezret.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérés szerint a 14 és 54 év közötti olaszok hét százaléka életében már legalább egyszer kipróbálta a kokaint.

A drogháborúk eszköze lehet az adalékanyag

A Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának főorvosa szerint Magyarországon sem ritka, hogy a heroinhoz kevert adalékanyag miatt halnak meg a drogozók.

Zacher Gábor szerint leggyakrabban légzési problémákat okoznak az adalékanyagok, amelyek - mint például a műtrágya - gyakran veszélyesebbek, mint maga a heroin.

A toxikológus azt mondja: a hazai drogháborúk során előfordult, hogy valaki különlegesen tiszta heroint dobott a piacra ami szintén sok kábítószerezők halálát okozta.

Az utcán kapható heroin általában 8-10, legfeljebb 12 százaléknyi hatóanyagot tartalmaznak, a többi úgynevezett adalékanyag, ami a toxikológus szerint szinte bármi lehet. A Péterfy Sándor Utcai Kórházban találkoztak már barnacukorhoz, súrolóporhoz, de még üvegreszelékhez kevert heroinnal is.

A kábítószerezők ezért nem csak azért vannak veszélyben, mert nem tudhatják pontosan, hogy az általuk megvásárolt drog milyen tisztaságú, hanem az adalékanyagok is károsíthatják a szervezetüket.

Hanganyag: Molnár Anikó