eur:
393.53
usd:
369.26
bux:
65609.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az internettől remélik a legmeghökkentőbb amerikai bűnügy megfejtését

Újranyitotta az FBI az amerikai történelem egyik legmeghökkentőbb bűnügyének nyomozását. Az interneten tették közzé az ejtőernyős géprabló fantomképét, hátha valaki felismeri, és segít megoldani a három és fél évtizedes rejtélyt.

A csak D. B. Cooperként ismert, negyvenes éveiben járó férfi 1971. november 24-én követte el a meghökkentő bűntettet: eltérített egy utasszállító repülőt, majd a válságdíjjal - 200 ezer dollárral - és egy ejtőernyővel kiugrott a gépből.

Az FBI az eset után 36 évvel, most tette közzé először internetes oldalán a férfiről készített fantomképeket és a rendelkezésére álló információkat abban a reményben, hogy valaki felismeri a férfit, és segít a nyomára jutni.

Cooper - erre a névre vásárolta a jegyet - a Northwest Orient Portlandból Seattle-be tartó járatán, a felszállás után átadott az utaskísérőnek egy cetlit, amelyen azt állította, hogy bomba van nála.

Seattle-ben kicserélte a 36 utast a váltságdíjra és négy ejtőernyőre, a személyzetet pedig utasította, hogy vegyék az irányt Mexikóváros felé. Õ azonban Washington állam fölött kiugrott a gépből - és ezóta senki nem látta.

A DNS-e megvan

A rejtélyes "Cooper" azóta is izgatja az emberek fantáziáját; írtak már róla könyvet, forgattak filmet és készítettek tévéműsort. Az egyik filmben, az 1981-ben forgatott "DB Cooper üldözésében" Robert Duvall játszotta a rendőrnyomozót.

A hatóságok több száz gyanúsítottat kihallgattak, sokan pedig magukat vallották Coopernek - a DNS-vizsgálatok azonban mindenkit tisztáztak. (Cooper ugrás előtt levette a nyakkendőtűjét, innen ismerik a DNS-ét.)

A pénz egy részét ugyan 1980-ban megtalálták a Columbia folyó töltésén, a nyomozás azonban nem vezetett eredményre. Az ügyet azonban soha nem tették teljesen félre, és fél éve, amikor a nyomozást Larry Carr különleges ügynök vette át, aki megszállottan kutatja Cooper nyomát.

Elődei mind azt hitték, hogy Cooper nyilván tapasztalt ejtőernyős - Carr szerint viszont nem volt az, és azt sem zárja ki, hogy a férfi még az ejtőernyőt sem tudta kinyitni. Abban bízik, hogy a modern technika segítségével megtalálja azt a pontot, ahol a rabló földet ért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×