Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meglepő, de igaz: nem az amerikaiak eszik a legtöbb hamburgert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A britek eszik a legtöbb gyorséttermi ételt, őket alig lemaradva követik az amerikaiak - derült ki abból a nemzetközi felmérésből, amely az elhízást és az evési szokásokat vizsgálta.

Világszerte 13 ország 9000 lakosát kérdezték meg étkezési szokásairól, illetve arról, milyen gyakran ellenőrzi a súlyát. A leghiúbbnak a franciák bizonyultak: ők naponta állnak mérlegre. A legritkábban viszont a szingapúriak mérik a testsúlyukat.

Az emberek világszerte egyre kövérebbek - ez alól csak az Ázsia bizonyos részein élők jelentenek kivételt. Az elhízást negyven százalékban az étrend, illetve a mozgáshiány (18 százalék) és a genetikai adottságok (11 százalék) magyarázzák.

Kevesen hibáztatják hazájuk kormányzatát az elhízási "járvány" miatt, derült ki a svájci Synovate piackutató cég felméréséből; a megkérdezettek többsége szerint a kövérség oka, hogy egészségtelen élelmiszereket lehet kapni.

A legkevésbé fegyelmezettek az étkezést illetően a britek és az amerikaiak: saját bevallásuk szerint ők képesek a legkevésbé arra, hogy lemondjanak a gyorséttermekről.

"Túl finom a hamburger"

A britek 45 százaléka vallja, hogy "túlságosan szereti a gyorséttermi ételek ízét, ezért nem tudna lemondani róla". Az amerikaiak közül alig kevesebben - 44 százalék - ragaszkodik túlságosan a hamburgerhez, pizzához és csirkeszárnyhoz. Viszont megnyugtatják a lelkiismeretüket azzal, hogy mindezt diétás kólával öblítik le.

A felmérésből azonban érdekességek is kiderültek. Például az, hogy a szaúd-arábiaiak és az Egyesült Arab Emírségek lakosai a legegészségesebben étkezők közé tartoznak: alacsony zsírtartalmú, húsmentes diétát tartanak, és sok élelmiszer-kiegészítőt fogyasztanak. Emellett ráadásul szinte megszállottjai a fogyókúrás tanfolyamoknak, a fittnesz-bérletnek és a házi edzőgépeknek.

A példájukat másoknak is követniük kellene, hiszen egy másik, 63 országra kiterjedő 2006-os vizsgálat megállapította, hogy a férfiak fele-kétharmada elhízott, illetve kövér. A "világcsúcstartók" a kanadaiak és a dél-afrikaiak, átlagosan 29-es testtömeg indexszel.